“Žene u biznisu”: Podrška preduzetnicama se nastavlja kroz seriju seminara

unicredit zene u biznisu

UniCredit Bank Banja Luka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), realizovale su treći u ciklusu seminara za preduzetnice u okviru programa „Žene u biznisu“.

Ovim seminarima se nastoji pružiti podrška razvoju ženskog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, ali i promovisati istoimena kreditna linija, koja pored finansijske podrške, preduzetnicama nudi mogućnost korištenja konsultanskih usluga u cilju unapređenja određenog segmenta njihovog poslovanja.

„Našu Banku i EBRD veže dugogodišnja uspješna saradnja, te je ovaj program potvrda te naše i zajedničke želje i nastojanja da pružimo podršku našim preduzetnicama. Nadamo se da smo i kroz današnji seminar potaknuli razvoj nekih novih ideja, stvorili nova partnerstva, te zajedno dali doprinos razvoju i unaprijeđenju naše poslovne i društvene zajednice“, rekla je Nevena Nikše, izvršna direktorica za finansije i član uprave u UniCredit Bank Banja Luka

Seminaru pod nazivom „Kako efikasno upravljati finansijama“ koji je organizovan i u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, u okviru koje djeluje i „Savjet za žensko preduzetništvo”prisustvovalo je oko 70 poslovnih žena iz Banja Luke i okoline.

Ugledni  predavač Frankfurtske škole finansija i menadžmenta,Gojko Vučinić za sve učesnice održao je predavanje iz oblasti efikasnog upravljanja finansijama, s ciljem unapređenja njihovog biznisa. Pored toga, ovaj događaj pružio je preduzetnicama i priliku da se upoznaju sa dijagnostičkim alatom Business Lens koji im može pomoći da uoče snage i slabosti svog poslovanja.

Online dijagnostički alat se nalazi na webstranici www.ebrdwomeninbusiness.com.

zene u biznisu

Seminar je također bio prilika za učesnice da prošire svoju mrežu kontakata, te da svoja znanja i iskustva podijele sa drugim poslovnim ženama iz Republike Srpske, stoga je poseban utisak na sve prisutne ostavila i prezentacija uspješne poslovne priče preduzetnice i doktorice Gordane Simić.

Doktorica Simić je kroz svoj inspirativan govor podijelila vlastita iskustva te dala ključne smjernice drugim preduzetnicama za uspješan razvoj poslovanja, ali i rad na vlastitom usavršavanju.

Kako bi se pružila sveobuhvatna podrška razvoju ženskog preduzetništva, EBRD je za realizaciju programa „Žene u biznisu“ obezbijedila i kreditnu liniju čija sredstva UniCredit banka Banja Luka plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Preduzetnicama također stoji na raspolaganju i savjetodavna podrška konsultanata po principu sufinansiranja troškova konsultantskih usluga od strane Evropske banke za obnovu i razvoj.