Svi pričaju o ovom napuštenom selu na Hvaru

malo_grablje_hvar-napusteno-selo

Jedno napušteno selo na hrvatskom ostrvu Hvaru ovih dana dospjelo je u žižu javnosti. Tamo ga je smjestio njemački magazin Travelbook.de koji je napisao reportažu o ovom pitoresknom mjestu, koje i ovako napušteno, sa kamenim kućicama obavijenim u bilje, izgleda bajkovito.

Malo Grablje senalazi pored glavne ceste iz Vrboske prema gradu Hvaru. Selo su njegovi stanovnici u potpunosti napustili prije 50 godina, preselivši se u obližnje mjesto Milna na obali. Mještani su se bavili vinarstvom, a kada je vinova loza obolila od bolesti filoksere, oko 180 stanovnika bilo je prinuđeno da se spakuju i preseli.

malo-grablje-hrvatska

Travelbook.de, takođe, piše kako je teško pronaći nekog ko će prevesti zainteresovane iz obližnjeg Hvara do Malog Grablja.

Cesta je šljunčana i klizava, s obje strane u automobil ‘udaraju’ grane maslina koje rastu pored ceste. Neke od mediteranskih kamenih kuća u selu iznenađujuće su dobro očuvane; među njima i crkvica koja izvana izgleda potpuno netaknuta.

Bivši seljani ondje se okupljaju svake godine u znak sjećanja. Druge kuće u potpunosti su propale. Biljke su ih obrasle, a zidovi se srušili… Tek jedan mještan ljeti otvori konobu za turiste, ali ni on ne živi ovdje.

Inače, ovo nije jedino napušteno selo na Hvaru, piše Jutarnji koji je napravio fotopriču o napuštenim selima ovog ostrva.

napusteno-hrvatsko-selo