Tekstura rustične elegancije

Drvo je omiljeni materijal za opremanje enterijera i izradu namještaja. Ovaj prirodni materijal se može koristiti za izradu skoro svakog komada namještaja, a neizbježan je u svim stilovima kojima se lako prilagođava.

Jedan od trendova koji je dane najveće popularnosti imao davno, a koji dizajneri ponovo popularizuju koristeći ga u modernim prostorima, je izbijeljeno drvo koje ima zanimljivu istoriju.

Daleka prošlost

Zapravo, mogli bismo ga povezati sa 16. vijekom kada je olovo korišteno u kozmetičke svrhe. Aristokratkinje i bogatašice koje su žudjele za što bjeljom kožom, poput engleske kraljice Elizabete Prve, koristile su olovo za izbjeljivanje dok nisu postale svjesne da može doći do kobnog trovanja.

Izbjeljivanje olovom kasnije je privuklo pažnju stolara, koji su ga koristili u dekorativne svrhe izbjeljivanjem ormarića i drugih predmeta od drveta, gdje su u drvene daske stavljali zrnca olova i tako dobijali zanimljivi kontrast.

Efekat izbijeljenog drveta bio je popularan i u vrijeme Art Deco ere, a popularizovali su ga i francuski dizajner Jean-Michel Frank i austrijski dizajner namještaja Paul T. Frankl. Tokom pedesetih godina popularno je bilo izbjeljivanje tamnijih vrsta drveta, dok danas dizajneri enterijera i proizvođači namještaja kombinuju sve vrste, i tamne i svijetle vrste drveta se izbjeljuju, a zanatlije eksperimentišu s raznim vrstama.

Ako vam se sviđa ovako dekorisano drvo, znajte da nemate razloga za brigu o olovu jer se danas za izbjeljivanje koriste netoksični voskovi.

Na svim površinama

Izbijeljeni hrast, ili jasen, dakle domaća vrsta drveta, vrlo je popularan u našim krajevima. Izbijeljeni hrast sa svojom lagano sivom nijansom najviše će doći do izražaja ako ga koristite na dva načina. Prva mogućnost je kombinacija sa bijelim namještajem te detaljima u antracit sivoj. Sa druge strane, možete ga koristiti unutar njegove palete tonova, te se zadržati na tonovima poput boje pijeska ili bež. Na taj način dobićete homogen i skladan enterijer koji je vrlo ugodan za boravak.

Iako se izbijeljeno drvo može koristiti na različite načine, za zidove, podove, stepeništa… najlakše je ipak za namještaj, poput kuhinjskih, kupatilskih ili ormarića za dnevnu sobu.

Izbijeljeno drvo ističe teksturu drveta, produbljuje je i prostoru daje rustično-elegantni efekat. Ovakav namještaj naglašava ljepotu drveta, s uzorkom koji se zbog svoje fleksibilnosti uklapa u većinu stilova uređenja.

SAVAGEInteriorDesign.KitchenEDIT

EDC060115_183

trend-alert-cerused-wood-1491072.640x0c

mld105901_0810_group3_sq