Kuća izgrađena oko drveta impresionira svojim dizajnom

Nekadašnja seoska kuća pretvorena je u modernu rezidenciju, sagrađena oko deset metara visokog drveta CRA-Carlo Ratti Associati u suradnji s Italo Rota. Koristeći reference od početka Adolfa Loosa do Raumplana, životni prostori okružuju drvo na različitim nivoima  stvarajući mnoge terase. Temperatura u kući se kontroliše tehnološkim sistemima, kako bi se obezbjedili pravi uslovi za zajednički život čovjeka i prirode.

 

Međunarodna kancelarija za dizajn i inovacije CRA-Carlo Ratti Associati, u suradnji s Italo Rota, otkriva Greenary izgradili su kuću koja se vrti oko drveta. Cijeli koncept dizajna fokusiran je uglavnom na 60-godišnje drvo koje pripada vrsti zvanoj Ficus Australis.

Kako bi stvorio idealno okruženje za razvoj drveta, CRA je u potpunosti redizajnirao staru seosku kuću kako bi maksimalno iskoristio prirodno svjetlo postavljanjem staklenog zida od deset metara okrenutog prema jugu. Dizajn koristi tehnologiju i klimu okolnog područja za kontrolu temperature i vlažnosti, tako da drvo i stanari kuće mogu udobno živjeti zajedno. I prozori i krov se mogu automatski otvarati i zatvarati kako bi se regulisala količina sunčeve svjetlosti i svježeg vazduha koji ulazi u kuću.

Greenary se sastoji od sedam soba sa prekrasnim krovom, uključujući četiri spavaće sobe, kancelariju, dnevni boravak i kuhinju.  Ostali nivoi kuće su dizajnirani da formiraju putovanje inspirisano prirodom, u kojem drvo služi kao istaknuti stub.