Načini na koje će drvo uljepšati vaš enterijer

Drvo je savršen materijal koji donosi prirodu i toplinu u dom. Bez obzira na vaš stil, drvo će se uvijek uklopiti u najrazličitije ambijente. Drvo ispunjava razinu udobnosti, simbolizuje snagu i mir istovremeno. Od podova do arhitektonskih detalja, drvo jedan od najsvestranijih materijala. Evo najboljih načina za upotrebu drveta u vašem domu.

1. Dodajte drvo kao arhitektonski detalj

Želite da vaš običan zid dođe do izražaja? Dodajte drvene letvice i gledajte kako se vaš jednostavan zid transformiše. Da biste dodali novi “touch” vašem namještaju, pokušajte koristiti letvice i rozete.

2. Drveni podni uzorci mogu uljepšati prostor

U hodnicima i velikim prostorijama, razmislite o korištenju parketa u ukrasnom uzorku. Pokušajte koristiti kontrasne boje i različite vrste drva umjesto tepiha. Parket se takođe može upotrijebiti za oivičenje prostorije, ili vizuelnu granicu.

3. Postoji drvo za svačiji budžet

Drvo je vrlo raznovrstan materijal za dekor, i cjenovno se razlikuje. Za one koji žele visoku kvalitetu egzotične šume, Tik i Eboni su prekrasni i jedinstveni. Za one koji žele jeftinije varijante, hrast i javor su lijepi, bez velikog ulaganja. Koristite ove sorte za namještaj ili kuhinjske elemente.

4. Razmislite o korištenju pampura 

Možda ljudi ne znaju da su pampuri napravljeni od hrasta i da imaju izuzetne kvalitete. Podovi od pampura su vrlo meki pod nogom, a posjeduju i velika svojstva smanjenja zvuka. Koristite pampur u prostorijama koje su vrlo prohodne i bučne, kao dječja soba, hodnik i sl. Pampuri su takođe ekološki i mogu biti u raznim bojama i dezenima.

5. Koristite drvo u eksterijeru 

Drvo je oduvijek bio eksterni kućni materijal koji je svestran, jak i kada se vodi računa o njemu može trajati decenijama. Drveni stupovi, letvice i ograde mogu dodati definiciju vašoj fasadi. Posebno se koristi na terasama, ulazima i oko prozora i vrata.

6. Razmislite o reciklaži drveta 

Razmislite o upotrebi starog drveta u nove svrhe. Koristite stara drvena vrata kao uzglavlje za krevet ili sto. Drvo se može brusiti, sjeći i redizajnirati za druge svrhe i dekor.

7. Drveni plafon nije samo za biblioteke 

Kada se drvo koristi na plafonu, ono pruža prostoru jednu prirodnu i toplu dimenziju. Drveni plafoni mogu biti složeni ili jednostavni, s obrascima ili jednostavnom linijom. Ako želite sačuvati novac koristite laminat koji izgleda kao drvo i primijenite ga na plafonu ili zidovima.

8. Drveni okviri za fotografije 

Od jednostavnog hrasta do smjelih mahagonij stilova, postoji drvo koje čeka da ga pretvorite u okvir. Razmislite o vrsti i boji drveta, svjetlije ili tamnije kako biste dodali kontrast prostoriji, a zatim se bacite na posao ili kupnju.

9. Koristite drvo da podijelite prostoriju 

Pokušajte koristiti drvo kako biste vizuelno podijelili prostoriju, ili dodali još jednu sobu. Drvene pregrade prostorija dolaze u raznim modelima, bojama i stilovima. Oni takođe mogu koristiti kao uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi.

10. Soba postaje veća sa svjetlijim drvetom

Kada birate boju drva za prostoriju, uzmite u obzir koliki je prostor. Svijetlo drvo može učiniti da se mali prostor osjeća većim, dok tamno može progutati cijelu prostoriju. Ako je vaša prostorija velika, razmislite o miksu različitih nijansi i sorti drveta.

Kada je riječ o drvetu, mogućnosti su beskrajne. Za svačiji je džep i stil, a drvo može napraviti savršenu atmosferu u vašem domu. Dajte novu svrhu starom drvetu, unesite novi život u vaš dom s novim komadom namještaja. Bez obzira da li je drvo staro ili novo, ono će uvijek učiniti kako bi vaš dom bio udoban, topao i ugodan.