Nakon 20 godina gradnje: Otvorena impresivna željeznička stanica u Holandiji

Holandski grad Arnhem nije ime koje pada na pamet kada su u pitanju glavna saobraćajna čvorišta Evrope ali sa novom elegantnom željezničkom stanicom, spreman je da postane ključna transportna veza između ekonomskih centara Njemačke, Belgije i Holandije.

“Arnhem Central Station” je ogromna modernistička konstrukcija od valovitog stakla, betona i čelika koja predstavlja vrhunac skoro dvije decenije rada i 37,5 miliona eura sredstava. Do 2020. godine dnevno će kroz ove prozračne dvorane prolaziti čak 110.000 putnika.

Iako nije najveća u Evropi, stanica se izdvaja vizuelnim i tehničkim inovacijama u dizajnu.

Arnhem Station , Netherlands

“Ljudi su pitali zašto je trebalo toliko vremena za izgradnju, a odgovor je da je to bila velika, teška zagonetka”, kaže Ben van Berkel, osnivač i glavni arhitekta amsterdamskog studija UNStudio, koji je dizajnirao stanicu.

Tokom opsežnih urbanih studija, prvobitni plan stanice prerastao je u mnogo ambicioznije transportno čvorište koje sadrži dvije autobuske stanice, kancelarije i parking za oko 1.000 automobila i 4.500 bicikala.

U tom procesu, rad tima stručnjaka brodogradnje i inženjera projektantske firme Arup rezultirao je ogromnim, otvorenim prostorom punim svjetla, gdje se pod, plafon i šetalište stapaju jedan s drugim. 

Stanica poziva putnike, koji su prethodno obilazili ovaj grad, da provedu jedan dan u njemu i uživaju u slikovitim uličnim kafićima a za ljubitelje istorije tu je most John Frost, koji je mjesto krucijalne bitke u Drugom svjetskom ratu. U blizini je i nacionalni park Hoge Veluwe i impresivni muzej Kröller-Müller gdje se nalazi jedan od najvećih vrtova sa skulpturama na kontinentu i djela Van Gogha, Picassa i Moneta.

Grad takođe ima respektabilan muzej moderne umjetnosti kao i stari “Open Air” muzej sa interaktivnim eksponatima holandske istorije i kulture.

Izvor – theguardian.com
Foto – Hufton+Crow 020, UN Studio, Siebe Swart, Frank Hanswijk