Drvo u kupatilu

Drvo je osjetljivo na vodu i vlagu, a ipak se sve više ugrađuje u kupatila. To i nije toliko iznenađujuće kada znamo da je upravo ovaj materijal najpopularniji na brodovima. Ali drvo je živ materijal i stoga se potpuno razlikuje od većine drugih opcija koje se koriste u vlažnom okruženju. U kupatilu može biti u direktnom kontaktu sa vodom ili jednostavno može biti dieo namještaja. Da bi se osiguralo da drvo može da se drži u vlažnom okruženju kupatila, dobro bi bilo uzeti u obzir neka osnovna pravila.

 

ONI Architects

Odabir drveta koje neće brzo istruleti je najmanje rizično, ali i najskuplje rješenje za sprečavanje propadanja. Tikovina je mnogima najpoznatiji primer. Postoje savršene alternative osim tikovine kao što su iroko, merbau, ipe, jatoba ili sipo. Ako ostavite ovo drvo neobrađeno, postepeno će (zbog uticaja svjetlosti) postati sivo i na taj način dodati poseban šmek kupatilu.

Manje prirodan pristup je lakiranje drveta. Drvo koje ne truli može se koristiti bez tretmana kao podna obloga za tuš kabinu, platformu ispod lavaboa u kupatilu, kao toaletni element ili čak sjedište. Drvo koje nije zaštićeno od truljenja će nabubriti i deformisati se u kontaktu sa vodom pa mu je stoga potrebna zaštita.

 

Architects EAT

 

U takvim slučajevima preporučuje se vrlo jak poliuretanski lak. Nanošenje laka mora učiniti drvo vodootpornim, tako da se to mora uraditi veoma pažljivo. Drvo mora biti lakirano sa svih strana i uvijek prije ugradnje. Takvi lakovi mogu imati životni vijek do 10 godina, ali imajte u vidu da drvo i u tom slučaju ostaje osjetljivo na ogrebotine ili udarce.

 

Bez obzira na vrstu drveta koju koristite, trebalo bi da izbjegavate stajaću vodu i da unapredite njen protok. Takođe, uvijek računajte na to da će oko spoljne ivice ugradnog umivaonika u kupatilu neizbežno uvijek ostati malo vode, a tu neprijatnost lako možete rješiti tako što ćete umivaonik postaviti „ispod“ same ivice. Više nego ikad, ukoliko se odlućite za drvo u kupatilu, dobra ventilacija je neophodna. Lakirano ili premazano drvo može da izdrži malo vlage, ali ne podnosi da se stalno drži u vlažnom stanju.