Kako rezano cvijeće što duže održati svježim?

Cvijeće uvijek predstavlja zadovoljstvo i lijep ukras u svakoj prostoriji. Nažalost, većina svježeg cvijeća ne traje dugo i gubi svoju ljepotu nakon samo nekoliko dana.

Imajući to na umu, prikupili smo neke od najboljih savjeta koji će vam pomoći da produžite vijek trajanja svježih buketa.

Postavite cvijeće u široku i čistu vazu

siroka vaza

Uvijek koristite čistu vazu, to će smanjiti rizik od bakterija i drugih mikroorganizama koje mogu zaraziti cvijeće. Da biste bili sigurni da stabljike cvjetova nisu previše stisnute jedna uz drugu odaberite vazu sa širim grlom.

Postavite cvijeće u vruću vodu

voda za cvijece

Ulijte vodu temeperature 43-44 stepena Celzijusa u vazu sa cvijećem i ostavite je na hladnom mjestu sat ili dva. Molekule tople vode brže se kreću kroz stabljike, dok cvijeće gubi manje vlage jer je zrak svjež.

topla voda za cvijeće

Ako ne koristite ovu metodu, onda cvijeće stavite u vodu sobne temperature (oko 22 stepena Celzijusa). Svježe rezano cvijeće bolje upija toplu nego hladnu vodu, osim ako se radi o cvijeću sa lukovicama – njemu bolje odgovara hladna voda.

Uklonite listove ispod nivoa vode

ruze

Lišće potopljeno u vodi može početi trunuti vrlo brzo, čime se osigurava hrana za bakterije koje mogu oštetiti ostatak biljke.

Redovno mijenjajte vodu

kako svjeze rezano cvijece odrzati svjezim

Da bi vaše cvijeće što duže ostalo svježe zamijenite vodu svaki dan. Takođe, ne zaboravite ukloniti svo trunje iz vaze prije dodavanja svježe vode. To će smanjiti rizik od infekcije. Možete dodati i nekoliko tableta aspirina u vazu da bi vodu održali čistom i bez bakterija koje uništavaju cvijeće.

Stabljike režite pod uglom

rezanje stabljika pod uglom

Nemojte zaboraviti rezati krajeve stabljike redovno. Koristite oštar nož i podrežite stabljiku od uglom od 45 stepeni. Ovaj jednostavan postupak će povećati sposobnost cvijeća da apsorbuje vodu. Takođe je poželjno podrezati stabljike tek kupljenog cvijeća neposredno prije nego što ga stavite u vodu.

Napravite konzervans za cvijeće

konzervans za cvijece

Napravite smjesu vode i sode bikarbone u omjeru 3:1 a zatim dodajte nekoliko kapi izbjelivača da ubije štetne mikroorganizme.

Još jedan jednostavan način da napravite konzervans je da u gaziranu vodu dodate limunov sok ili pomiješate limunadu sa malo izbjeljivača.

Držite cvijeće dalje od direktnog sunca, izvora toplote i voća

cvijece

Pronađite mjesto za cvijeće na koje ne pada direktna sunčeva svjetlost i koje u blizini nema nikakvo grijno tijelo. Isto tako, u blizinu vaze sa svježe rezanim cvijećem ne stavljajte posudu sa voćem jer ono ispušta male količine etilena, plina koji može uzrokovati da cvijeće brzo propada.

Uklonite uvelo cvijeće što prije

kako svjeze rezano cvijece odrzati svjezim 2

Čim primjetite osušeni ili cvijet koji vene uklonite ga. U suprotnom, plin etilen kojeg ne ispušta samo voće već i cvijeće u fazi truljenja oštetiće zdravo cvijeće.

Pravilno aranžirajte cvijeće

aranziranje cvijeca

Nije svo cvijeće pogodno za postavljanje u istu vazu. Npr. svježe rezani narcisi i zumbuli ispuštaju hemikalije koje su otrovne za druge biljke, tako da je najbolje da ih držite u posebnoj vazi.

Ako je, međutim, uprkos svim vašim naporima, vaše cvijeće počelo venuti, potopite ga u toplu vodu na nekoliko minuta. Ovo je posljednja prilika da ih vratitite u život.

(brightside.me)