EcoLogicStudio koristi alge za pročišćavanje vazduha unutar zatvorenog igrališta za djecu

EcoLogicStudio je dizajnirao AirBubble, dječji paviljon za igru ​​koji koristi alge u bioreaktorima na solarnu energiju za uklanjanje ugljičnog dioksida i zagađivača iz vazduha.

Studio sa sjedištem u Londonu tvrdi da 52 bioreaktora postavljena po obodu strukture mogu svaki dan pročistiti čitavu količinu vazduha unutar paviljona kako bi nivo zagađenja bio u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

AirBubble je igralište koje sadrži mikroklimu zraka pročišćenog algama

 

AirBubble se nalazi izvan naučnog centra Copernicus (Centrum Nauki Kopernik) u Varšavi, Poljska, mjesto koje je EcoLogicStudio djelimično odabrao jer je grad jedan od najzagađenijih u Evropi.

Alge u bioreaktorima koriste fotosintezu za cijepanje ugljičnog dioksida na ugljik, koji mu je potreban za rast, i kisik, koji ispušta u cilindričnu unutrašnjost. Alge takođe upijaju zagađivače iz atmosfere.

Unutrašnjost AirBubble sa prstenom bioreaktora od algi
Drvena konstrukcija sadrži prsten bioreaktora ispunjenih algama

 

52 staklena bioreaktora sadrže ukupno 468 litara žive zelene klorele sp. kulture algi. To može filtrirati 200 litara zagađenog vazduha u minuti, tvrde dizajneri, što znači da alge mogu pročistiti sav vazduh unutar strukture od 283 kubika u periodu od 24 sata.

 

Bioreaktori koji sadrže svježe kulture zelenih algi za pročišćavanje zraka
Alge unutar bioreaktora jedu ugljični dioksid i zagađivače te stvaraju kisik fotosintezom

“Ovo igralište treba dva izvora energije: solarnu energiju i dječji instinktivni nagon za istraživanje i igru”, rekla je suosnivačica EcoLogicStudio Claudia Pasquer.

Sunčeva energija pokreće fotosintezu kojom alge pročišćavaju vazduh, dok dječja igra aktivira mašine koje pokreću tekućinu kroz bioreaktore.

Oprema za igru ​​unutar AirBubblea sastoji se od užadi, poskakivanih sfera i pumpi za pedale. Kad u prostoru nema djece, zračna pumpa na drvenoj palubi jamči bioreaktorima potrebnu ventilaciju.

 

Oprema za igrališta unutar AirBubble -a
AirBubble sadrži užad, poskočne kugle i pumpe za igru

 

“Željeli smo stvoriti novu vrstu igrališta koja je istovremeno zabavna, sigurna i poučna za svu djecu”, rekao je Pasquer za Dezeen. “Htjeli smo usmjeriti moć igre prema značajnim društvenim i ekološkim promjenama u našim gradovima.”

“Veza između kvaliteta gradskog zraka, zdravlja disajnih puteva i javne dobrobiti postala je sve očitija tokom Covida, a sada je kritičan faktor, posebno za djecu u post-pandemijskom svijetu.”

 

 

Studio kaže da je mjesto pogodno i za učionicu na otvorenom, jer mjehurići bioreaktora stvaraju smirujući bijeli šum koji maskira zvukove grada izvan njega.

AirBubble integrira i ažurira raniji projekt studija pod nazivom PhotoSynthetica , koji je pokrio jednu dublinsku zgradu sa “zavjesom” od algi.

 

Djeca skaču na sferama unutar igrališta AirBubble
Djeca stvaraju snagu za bioreaktore dok se igraju

 

Slična membrana EFTE omotava AirBubble, štiteći opremu iznutra i održavajući mikroklimu.

Drugi aspekti arhitektonske morfologije takođe poboljšavaju rad bioreaktora. Kružnog oblika omogućava reaktorima da prikupljaju svjetlost u svim smjerovima tokom dana, dok obrnuta konusna krovna membrana stimulira recirkulaciju vazduha.

Stvara prirodni efekt slaganja koji potiče izbacivanje topline i vlage kroz otvore na vrhu.

Čak i sa novim vazduhom koji ulazi u prostor kroz ove otvore i kroz zavjese na vratima, sistem i dalje održava nivo zagađenja ispod granice SZO.

 

Dijete se ljulja na konopcima unutar bioreaktorskog igrališta
Prostor se može koristiti i kao učionica na otvorenom

 

Drvo je odabrano kako bi se smanjio utjecaj gradnje na okoliš. Je cross-lamelirano drvo (CLT) dolazi iz Estonije upravljanih šuma, a prema EcoLogicStudio, u kombinaciji sa efektima alge, to znači AirBubble će biti ugljen-negativan tokom svog životnog ciklusa.

Na osnovu podataka koje je prikupio EcoLogicStudio, AirBubble je uspio smanjiti nivo zagađivača vazduha unutar strukture, tako da je unutar sigurnih granica SZO.

U poređenju sa van strukture, dolazi do smanjenja vršnog nivoa finih čestica PM2,5, jednog od osnovnih zagađivača vazduha, za između 78,6 i 85,7 odsto svake sedmice.

 

Konusna krovna membrana unutar igrališta
Obrnuta konusna krovna membrana konstrukcije pomaže cirkulaciji zraka

 

To se sve postiže kulturama algi koje zahtijevaju berbu jednom tjedno kako bi se smanjila njihova koncentracija i stvorio prostor za novi rast. Paasquer opisuje sistem kao “samodostatan i vrlo otporan”.

“Sjajna stvar u rješenjima zasnovanim na prirodi je to što za nas zagađuju alge hrana”, rekla je. “Dakle, na kraju ciklusa ne ostaje nam prljavi filter za slanje na odlagalište, kao u slučaju tipičnih tehnologija mehaničkog filtriranja.”

“Zagađivači se pretvaraju u upotrebljivu biomasu, sirovinu za nekoliko bioproizvoda, poput bio vlakana, bioplastike, dodataka prehrani i prirodne kozmetike.”

 

Vanjska membrana štiti bioreaktore unutar AirBubblea
AirBubble se nalazi u javnom zelenom prostoru u Varšavi

 

Uz instalaciju, naučni centar Copernicus ugošćuje izložbu koja objašnjava kako AirBubble funkcionira, s interaktivnim instalacijama za obrazovanje i inspiriranje djece.

“Neiskorištena je vrijednost uvođenje bio-inteligencije prirodnih sistema u gradove, pretvaranje zgrada u žive mašine koje proizvode energiju, skladište CO2 i čiste vazduh”, rekao je suosnivač EcoLogicStudio Marko Poletto.

“Da bismo to postigli, moramo razmišljati o živom svijetu kao dijelu trenutne digitalne revolucije: priroda postaje dio nove bio-pametne infrastrukture.”

EcoLogicStudio je također nedavno proizveo BioBombolu, vlastiti komplet jestivih algi za djecu.