Kako urediti mali stan ako imate puno knjiga

polica za knjige

Ako niste kolekcionar, skupljač ili popularno rečeno „hrčak“ uređenje malog stana ne bi trebalo da bude isuviše težak posao, bar ne uz sve savjete, ideje i primjere do kojih lako možete doći.

Međutim, ako recimo imate puno knjiga kojih se ne želite odreći onda morate biti kreativni, a primjer za uređenje jednog takvog stana možete vidjeti ispod.

Ovaj stan od 40-ak kvadrata nalazi se u Berlinu a vlasnica ne samo da se nije odrekla svojih voljenih knjiga nego ih je učinila centralnim dijelom stana.

mali stan

Ovdje je primjenjeno kreativno rješenje kompaktnog sistema za stanovanje (tkz. inhabitabl wall) koji objedinjuje nekoliko funkcionalnih elemenata. U ovom slučaju to je – polica za knjige, krevet i prostor za odlaganje.

kompakti elementi za spavanje i odlaganje

Polica za odlaganje knjiga i ostalih sitnica je postavljena čitavom širinom i gotovo čitavom visinom zida, a skriveni iza nje su prostor za spavanje i odlaganje stvari.

polica za knjige

Takođe, u policu je integrisan mali radni sto koji se može i sklopiti.

Na suprotnoj strani stana su kuhinja i kupatilo a razdvaja ih prozračan dnevni boravak.

Kuhinja se takođe izdvaja po neuobičajnim rješenjima, odnosno neobičnom izboru šarenih keramičkih pločica, dok su elementi savršeno uklopljeni u naizgled nespojivoj kombinaciji boja: sivoj, crnoj i smeđoj boji drveta.

sarena mala kuhinja

kuhinj

Paleta boja je prilično jednostavno, svi veći komadi namještaja su u neutralnim bojama, ali da ne bi došlo do monotonije povremeno su korištene upečatljive boje i zanimljivi dezeni, poput roza boje u dijelu za spavanje, velike crvene lampe, kuhinjskih pločica…

kupatilo