Banjaluka simbolično u narandžastoj boji

Zgrade Banskog dvora i Muzeja savremene umjetnosti RS i Gradske uprave u Banjaluci sinoć su osvijetljene narandžastom bojom u sklopu akcije povodom obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U BiH je 52 odsto žena pretrpjelo neku vrstu nasilja, a globalno posmatrano, jedna od tri žene doživjeće fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života, uglavnom od intimnog partnera, saopšteno je iz organizacije “UN žene”.

S tim ciljem, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Travniku su bile osvijetljene u narandžastu boju u noći između 24. i 25. novembra.

Narandžastu boju, kao optimističnu i svijetlu, odredio je generalni sekretar UN kao simbol kampanje za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

Na ovaj način biće obilježen i početak kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koja je svojevrsna komunikacijska i zagovaračka strategija za skretanje pažnje javnosti na problem koji pogađa žene i djevojčice širom svijeta.

U saopštenju se navodi da žene budu zlostavljane u svojim domovima, maltretirane na ulicama, uznemiravane na internetu, te da podaci pokazuju da je polovina žena ubijenih u 2012. godini umrla zbog povreda koje su im nanijeli intimni partneri ili članovi porodice.

Izvor – ATV