Ciklama: biljka koja zimi uljepšava dom

ciklama biljka

Tokom zimskih mjeseci smanji se broj billjaka koje cvjetaju, ali postoji jedna koja ima tako lijepe cvjetove da vam je sasvim dovoljna. Riječ je o ciklami.

Sa svojim raskošnim cvjetovima ciklama je savršena biljka za dom, jer će izgledom razbiti monotoniju i unijeti svježinu u prostor.

Ciklama je najtraženija cvjetajuća zimska lončanica, a cvjeta od rane jeseni do proljeća. Kada procvjeta postane jako osjetljiva na visoke temperature, topao i suv vazduh.

ciklama za dom

Ako imate dvostruke prozore smjestite je između, gdje će imati puno prirodne svjetlosti. A, ako imate jednostruke prozore stavite je na prozor okrenut ka sjeveru, ali vodite računa da topao vazduh od grijanja ne ide direktno na nju.

Ciklama traži dosta vode, pa je ujutro zalivajte odstajalom vodom. Dok raste i cvjeta zalivajte je dva puta sedmično, a jednom u 15 dana prihranite je tekućim đubrivom.

Obratite pažnju da nikad ne zalivate između listova, po lukovici – u srce biljke, jer to izaziva gnjiljenje. Kada neki listi uvene, iščupajte ga naglim pokretom ruke.

ciklama

Kada prođe opasnost od mraza (maj) možete je staviti u dvorište, balkon i ne treba da je zalivate do sredine ljeta. Kad počne razvijate nove listove,  treba da je presadite i držati na svježem i svijetlom mjestu i ponovo redovno zalivate. Prije mraza skolonite je u negrijanu prostoriju.