Zgrada koja se hrani smogom

Jedan od zadataka koji arhitekte imaju pred sobom pri projektovanju zgrada jeste energetska efikasnost i iskorištavanje zelene energije.

Jedan zanimljiv primjer koji je ispunio ove uslove je zgrada bolnice u Meksiko Sitiju “Torre de Especialidades” s tornjem, a dvojac Allison Dring i Daniel Schwaag iz berlinske kompanije “Elegant Embellishments” proizveo je tvrdi materijal proSolve370e kojim će prekriti fasadu zgrade. Oblik i hemijski sastav ovog materijala neutralizuju nivo smoga u gradu, što znači da će se zgrada doslovno hraniti smogom.

Kompanija “Elegant Embellishments” osnovana je 2006. godine s ciljem proizvodnje novih i često nevidljivih tehnologija.

Njihov je cilj vizuelno artikulisati tehnologije koje smanjuju uticaj gradova na ekologiju, a to često znači i redefinisanje dosadašnjih praksi. Njihove tehnologije podrazumijevaju promjene na nivou molekula, a opet mogu transformisati čitav prostor.

Stvari nisu išle glatko za proSolve370e, bila su potrebna tri prototipa kako bi se materijal iz studija mogao primijeniti prvo na manjim površinama, a na kraju i na zgradama.

Ono što ovaj projekat čini još zanimljivijim je činjenica da je ono što naprave i lijepo. Oblik materijala izveden je iz korala i sunđera kako bi se povećavala površina i izloženost svjetlu.

Pronašli su dekorativan, fraktalni oblik kojim su povećali površinu i izloženost svjetlu, koji su potrebni za reakciju u području koje je vrlo zagađeno. Odgovarajući materijal koji apsorbuje smog na složenoj površini povećava efikasnost ove tehnologije koja je istovremeno i lijepa i prepoznatljiva.

tumblr_mbsf6nB88S1rrlwk4o4_1280

1681660-slide-elegant-27-15

d7343932c34d09323c036dc0fc666407