Bambus kao zelena ograda u dvorištu

Bambus je zimzelena, drvenasta biljka koja raste u oko 1200 vrsta, uglavnom u tropskim krajevima. S obzirom na broj vrsta možemo je i mi koristiti u svojim dvorištima, i to kao zelenu ogradu.

Bambus je poznat naviše po svojoj izvandrednoj izdržljivosti a vrijedi napomenuti i da je veoma invazivnog rasta i brzog širenja.

Osim kao ograda, bambus može da posluži i kao odličan “držač terena” na mjestima gde je klizište.

babus kao ograda

Ovakvu moć i izdržljivost omogućuje podzemno stablo (rizom) sa sitnim korjenčićima koja se šire velikom brzinom osvajajući u kratkom roku okolni teren. Zbog toga, kako predviđaju neki naučnici u narednom periodu treba očekivati da će bambus preovladati u Zemljinoj flori, pišu Novosti.

Iz tog razloga važno je prilikom sadnje napraviti tkz. “rizomsku branu”, odnosno oko korjena postaviti obruč od kamenih ploča, tvrde plastike ili lima na dubini od 40 cm. Tako ćemo spriječiti rizomsko granjanje, a ako se već pojavio problem povadićemo ašovom sve novonastale izdanke koji su nikli po vrtu, iskopati jarak oko korjena, pa postaviti branu.

Čak iako je vrlo otporan listovi mogu da mu požute od mraza. U ovom slučaju u rano proljeće ručno ukloniti izmrzle listove, jer će ih uskoro zamijeniti novi, mladi.

Prilikom orezivanja treba ukloniti sve odumrle, oštećene ili zakržljale izdanke, kao i sve izbojke starije od pet godina. Orezivanje se radi u proljeće. Treba ih orezati do same zemlje, a nikako djelimično ili do pola.

Razmnožavanje je veoma jednostavno – dijeljenjem busena, kao i rizoma u proljeće. Jedino treba birati svjež i oblačan dan, jer je korjen osetljiv na sušu i treba ga odmah staviti u kantu s vodom. Mali bambus do jeseni poraste namanje metar.