Ana Hup savjetuje kako napraviti zelenu urbanu oazu

Piše: Ana Hup – Sanja Zubac-Golijanin, dipl. inž. hortikulture

 

Imati zeleni vrt u gradskom prostoru gdje dominira beton san je mnogih. Ukoliko ste sretnik da imate parče zemlje i želite od njega napraviti svoj zeleni kutak, daćemo vam neke ideje i smjernice kako da to postignete.

Osnovna karakteristika ovakvih manjih vrtova je da sadrže skoro sve elemente vrta (travnjak, povrtnjak, cvijetnjak…) da su uredni i laki za održavanje.
 
Prije bilo kakvog rada u vrtu, prvo treba da imate nacrt, idejni projekat u kojem treba da bude jasno označeno gdje treba da bude koji element. Takođe, pored nacrta, treba da imate specifikaciju biljnog materijala i materijala koji vam treba za izvođenje drugih radova ukoliko ih imate u vrtu.
 
slika 11
Ovaj vrt sadrži travnjak za dječju igru, povrtnjak, cvjetnu gredicu i prostor za sjedenje.
 
Nakon što ste prikupili sve potrebno od građevinskog i biljnog materijala uz nacrt, možete početi s radom.
Prije svega, treba da očistite parcelu, pokosite i uklonite nepotrebne stvari.
 
Kao što možete vidjeti na slikama, prvo je cijeli teren isfrezan – prekopan da bi se iznivelisala parcela. Potom su napravljene stepenice od kamenih ploča u travi.
 
SLIKA 3 A
Nakon toga, od drveta su napravljeni okviri za gredice u povrtnjaku. Ispod staze koja je u povrtnjaku i staze između gredica najprije je stavljen najlon da ne bi “probio” korov.
 
SLIKA 4
SLIKA 4 A
U vrtu je postavljen travni busen. Pri postavljanju travnog busena treba voditi računa da vam je teren dobro izravnan, zatim pognojiti tlo mineralnim gnojivom NPK. Pri slaganju travnog busa treba voditi računa da vam između rolni busena ne ostane “rupa”, što kasnije može stvoriti neravnine na terenu. Nakon postavljanja, busen treba dobro zaliti, kao i u narednim danima.
 
1 (47)
1 (27)
1 (43)
Nakon postavljanja travnog busena posađena je cvjetna gredica, u našem slučaju napravljena je jedna kamenjarica s cvjetajućim grmovima i trajnicama – perenama. Po zemlji je stavljena dekorativna kora, koja ima više funkcija – štiti tlo od isušivanja, sprečava korov i ima estetsku ulogu.
 
sliak 6
Prostor za sjedenje je napravljen od pijeska u drvenom okviru, a na ulazu u vrt napravljen je metalni luk za penjačice.
 
slika 7
Da vaš trud ne bi bio uzaludan, posebnu pažnju treba da posvetite održavanju vrta. Redovno zalijevanje, posebno u ljetnom periodu, redovno košenje trave, plijevljenje korova, prihrana i zaštita biljaka od štetočina su osnov da vaš vrt bude lijep i uredan da biste uživali u njemu.
 

FOTO Ana-HUP d.o.o.