Bliži se kraj radova na Appleovom “svemirskom brodu”

Apple gradi jednu od najambicioznijih i najmodernijih zgrada na svijetu, čija se gradanja priovodi kraju, a trebala bi biti useljena sljedeće godine.

Appleov kampus je impozantna građevina, u obliku svemirskog broda, a prostire se na čak 280.000 kvadratnih metara, a vrijedna je 5 milijardi dolara.

Apple kampus gradi se u Cupertinu u Kaliforniji, gdje je Apple i osnovan 1977. godine, a dizajnirao je Norman Foster.

Četiri prstena novog sjedišta smjestiće 13.000 inženjera i dizajnera pod jednim krivudavim krovom. Naravno, to neće biti jedino mjesto Appleovih zaposlenika.

apple-zgrada-svemirski-brod

Skup zgrada uvučenih daleko na južnom rubu kampusa biće rezervisan za istraživanje i razvoj.

Koliko je veliki Appleov “svemirski brod” najbolji govori podatak da zgrada Pentagona, inače jedna od najvećih poslovnih zgrada na svijetu, stane u njegovo dvorište.

Matthew Roberts dronom snima ovo mega gradilište, a video koji je nedavno objavio na YouTubeu pokazuje kako se radovi bliže kraju.

Glavna zgrada, zgrade za istraživanje i razvoj, centar za fitnes, garaža za čak oko jedanaest hiljada automobila i tuneli koji će voditi u središte kampusa većinom su gotovi, posađena su prva stabla i postavljeno je oko 40 odsto solarnih instalacija na solarnoj elektrani koja će kampus obezbjeđivati energijom.