Zeleni krovovi

Do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, pojam zelenih krovova u Evropi odnosio se samo na intenzivne krovne vrtove. Iskustva u gajenju ovih površina u zapadnoj Evropi, tokom posljednjih 15 godina, rezultirala su mnogim otkrićima i saznanjima, čija je primjena dala velike rezultate u projektovanju zelenih krovova izvanrednog dizajna.

Širenje krovnih vrtova rezultat je značajne promjene u stavovima tokom posljednjih desetak godina. Ekološki aspekti dizajna imaju sve veći uticaj i arhitekte sve više ukazuju na značaj zelenih krovova i na to kako bi zelena arhitektura mogla biti jedan od načina neagresivnog otpora savremenoj gradnji. Oni doživljavaju prirodu kao uzvišenu realnost, izvor univerzalne harmonije. Veliko poštovanje prema prirodi javilo se u želji da je zaštiti od njenog najvećeg neprijatelja – čovjeka. Estetska funkcija je dovoljan razlog za formiranje zelenog krova, jer kao efekat oplemenjivanja gradskog pejzaža umnogome utiče na poboljšanje kvaliteta života u urbanim uslovima.

Zašto baš zeleni krovovi

Projektovanje zgrada se vremenom mijenjalo, ali je funkcija zgrada uvijek ostajala ista: zaštita, udobnost, toplota zimi, a svježina ljeti. Međutim, u posljednjih nekoliko godina uticaj zgrada na životnu sredinu i rješenja koja obuhvataju zelene krovove postaju sve važniji.
Razvojem šireg pogleda na održivost, od presudne važnosti je činjenica da uticaj svake zgrade na životnu sredinu proističe iz njene potrošnje energije dok je u upotrebi, kao i korišćenja obnovljive energije i korišćenja održivih materijala.

1313680490-1-01

Zeleni krovovi idu korak dalje od značaja za savremenu arhitekturu i dodaju novu vrijednost ulozi zgrada u urbanističkom planiranju. Osmišljeni su ne samo za to da vrate prirodni element u urbano okruženje, već i da pruže rješenja za važne probleme, kao što su termička izolovanost i tretman atmosferskih voda. Imaju veliki uticaj na klimu u zgradama i urbanim sredinama.
Vazduh u prostorijama zgrada koje su prekrivene zelenim krovom je za tri do četiri stepena hladniji nego vazduh spolja, kada je dnevna temperatura između 25 i 30 stepeni, što pokazuju istraživanja sprovedena pri poređenju građevinskih objekata sa i bez postavljenog zelenog krova.

Zeleni krovovi se koriste kao prirodna izolacija zgrada. Mikroklima oko objekta se poboljšava, jer se krov prekriven zelenilom manje zagrijava. Veliki dio kišnice prvo se zadržava na krovu, a zatim postepeno isparava, za razliku od ostalih krovova koji svu vodu odmah sprovode u kanalizaciju, a isparavanje preostale vode je brzo, što stvara previsok stepen zasićenja vlagom – zaparu. Biljni pokrivač produžava vijek trajanja krovne izolacije jer štiti od velikih temperaturnih kolebanja.

Ecological-modern-building-Warsaw-University-in-Poland-by-marcin-linfernum

Ozelenjene krovne površine pozitivno utiču na zadovoljenje estetskih potreba ljudi koji su zaposleni u objektima koji gledaju na zelene krovove zgrada. Istraživanja pokazuju da osobe koje su radile u prostorijama sa prisutnim biljkama ili sa pogledom na zelenu površinu imaju 12% veću produktivnost od osoba koje su isti posao obavljale u prostorijama bez ikakvog kontakta sa biljkama.

Ekonomske prednosti

Istraživanja sprovedena u Evropi 2003. godine pokazuju da je životni vijek ozelenjenog krova dvostruko veći u odnosu na životni vijek konvencionalnog krova. Ušteda novca za energiju koja se utroši za rashladne sisteme ljeti i grijne sisteme zimi zavisi od klime, veličine zgrade i tipa zelenog krova koji se na njoj nalazi.

casa_vallarta_greenroof11

Sistemi ozelenjavanja

Jedan od vodećih sistema izvedbe zelenih krovova je urbanscape. To je inovativan, lagan sistem, jednostavan za postavljanje, s visokim kapacitetom zadržavanja vode, naročito osmišljenim za zelene krovove na stambenim, nestambenim i industrijskim zgradama u gradskim područjima.

City-Hall-Green-Roof-Building-In-Chicago

Urbanscape zeleni krov predstavlja kompletan sistem koji se sastoji od protivkorjenske membrane, drenažnog sistema sa ili bez rezervoara, supstrata – jedinstvenog patentiranog supstrata od kamene mineralne vune – i sloja vegetacije. Sistem za navodnjavanje se obezbjeđuje u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova. Urbanscape sistem zelenih krovova sadrži kompletne slojeve spremne za postavljanje, koji se isporučuju direktno kupcu. Obezbjeđuje dugotrajno rashlađujuće dejstvo zbog svog visokog kapaciteta skladištenja vode. Njegova prednost je u tome što čuva vodu, za razliku od raspršivača koji navodnjavaju vegetaciju odozgo.

Travnati-krov-1

Urbanscape sistem zelenih krovova umanjuje zagađenje bukom kroz površinsko apsorbovanje i omogućava ublažavanje neprihvatljivih nivoa buke koji utiču na zdravlje, bezbjednost i blagostanje gradskog stanovništva.

Jedan od novijih primjera građevine sa zelenim krovom je Zelena citadela u Magdeburgu, završena u oktobru 2005. godine. Uprkos nazivu, kompleks je pink boje, u potpunosti je krivih linija i sastoji se od 55 apartmana, hotela i radnji.

vyze_dezeen_sportplazamercatorbyvenhoevencs_ss_3