Očaravajuća londonska rezidencija dizajnerke Rose Uniacke

Priznata dekoraterka i trgovac namještajem mukotrpno je oživila moderno imanje iz 19. vijeka sa Vincentom Van Duysenom i Tomom Stuart-Smithom.

 

FOTO: FRANÇOIS HALARD

 

FOTO: FRANÇOIS HALARD

 

FOTO: FRANÇOIS HALARD

 

Među brojnim dizajnerima interijera, Rose Uniacke ističe se svojom izvanrednom sposobnošću da neprimjetno spoji istorijsko blago sa modernim dodirima na način koji je uvijek šarmantan, suzdržan i krajnje originalan. Možda nigdje njeni ogromni talenti nisu bolje izloženi nego u njenoj vlastitoj kući u Londonu, dragulju iz 19. vijeka koji je originalno izgradio škotski portretista James Rannie Swinton.Stan je kupljen 2006. godine a bio je napušten decenijama nakon što je oštećen u bombardovanju tokom Drugog svjetskog rata.

„Bilo je sasvim drugačije od bilo čega što sam ikada video“, rekla je Uniacke za Galerie . “Ali znala sam da ima energiju umjetničkog poduhvata.” Započela je svoju misiju da dokaže da najbolji dani ove ljepotice nisu iza nje tako što je okupila tim za renoviranje na A-listi uključujući arhitektu Vincenta Van Duysena i pejzažnog arhitektu Toma Stuart-Smitha. „Oni su briljantni u onome što rade“, dodaje ona. “Obojica su zanimljivi mislioci sa odličnim ukusom.”

U prostoriji koja je nekada bila igraonica napravljena je kancelarija sa puno svjetla tako da odlično funkcioniše kao mali studio. Radna soba na spratu – koja je nekada bila originalna plesna dvorana jedna je od njenih omiljenih prostorija. Soba je osmougaona – a plafon je kupolasti. To je prilično velika prostorija, ali je ugodna i mirna, a ima žute zavjese koje izgledaju kao sunce. Sofe su duboke i udobne, a tu su i radni sto i gramofon i TV.