Kuhinja koja se protivi trendovima

Kuhinje su odavno prestale da budu prostori u kojima se samo kuva. One danas moraju biti prostori za zabavu i mjesta kulinarske izvrsnosti.

Dobra kuhinja prodaje kuću i definiše “životni stil”. Ono što stvarno svaki vlasnik stana želi je mjesto koje dobro funkcioniše. Međutim, postavlja se pitanje može li kuhinja izaći iz vječnog trenda klasičnih ormarića i bijelih pločica?

Ovaj londonski projekat dizajnirane kuhinje kompanije Plain English nas podsjeća šta sve možemo da uradimo kada dizajniramo van granica naučenih okvira.

Od brenda, koji je nedavno otvorio svoj prvi američki izložbeni salon u Njujorku, zatraženo je da napravi jedinstven pristup.

“Tražili su nešto drugačije, neobičnije i savremenije”, rekao je Toni Niblok, generalni direktor i suosnivač Plain English.

“Ovaj dom je u stvari prostor nekadašnje škole i klijent nam je dao veliku fleksibilnost da napravimo dizajn koji bi otvorio vrata i izložio neke od postojećih materijala.”

Kuhinja se nalazi na kraju glavne sale, dok dnevna soba ima trpezariju i prostor za kolekciju umjetnina. Sa otvorenim planom prostora i neprekinutim vizuelnim linijama efekat je sličan kao sa potkrovljima u Njujorku, objašnjava Niblok.

Opšti stil nije tipičan za engleski, koji je poznat po ručnim ormarićima i džordžijanskoj estetici. Budući da se ova kuhinja nalazi u zgradi viktorijanskog stila, trebalo je napraviti nekoliko kompromisa. Tim je otkrio da je zid koji sakriva prostoriju za pranje veša noseći, te ga nije bilo moguće ukloniti.

Umesto toga, iskoristili su taj dio da sklone frižider, zamrzivač i pećnice, kao i nekoliko primjera većih ormara. Kao rezultat, fokus je na podnim ormarima i metalnim ormarićima.