Šta je CAPE COD arhitektura?

Cape Cod arhitektura je jedan od najpopularnijih i lako prepoznatljivih stilova američke arhitekture. Nazvana po obalnoj regiji Massachusettsa u kojoj je prepoznatljiv stil, Cape Cod arhitektura je sveprisutna u Novoj Engleskoj i može se naći širom Sjedinjenih Država. 

 

 

Zadivljena zbog svoje jednostavne, bezvremenske čiste siluete, vikendica Cape Cod je vrsta kuće koju bi dijete nacrtalo kada biste ih zamolili da nacrtaju sliku kuće. Domaći i bez napora privlačan, Cape Cod stil je sama definicija arhitekture udobnosti hrane rezača kolačića koja je izdržala test vremena.

 

Porijeklo Cape Cod arhitekture

Cape Cod arhitektura se smatra tipičnim američkim stilom. Prvobitno su ga u Sjedinjene Države unijeli engleski kolonisti u 17. vijeku, koji su prilagodili engleske dvorane i salone od pola drva kako bi odgovarali gorkoj klimi Nove Engleske, stvarajući bokserskiju, nižu siluetu da se izdrži elementima. Originalni val izgradnje kuća Cape Cod bio je od 1690. do 1850. Drugi val poznat kao Cape Cod Revival izgrađen je od 1920-ih do 1950-ih i pomogao je popularizaciji stila koji se proširio po Sjedinjenim Državama.

Ključni elementi Cape Cod arhitekture

Cape Cod arhitektura je jedan od trenutno najprepoznatljivijih stilova kuće u SAD-u. U svojoj srži, originalna kuća Cape Cod je mala, pravokutna, neukrašena kućica od jednog do jednog i po sprata sa strmim krovom za održavanje. Veliki centralni dimnjak i niski stropovi su pomogli da se kuća zagrije. Centralna vrata sa jednostavnim okvirima okružena su drvenim prozorima sa višestrukim staklima.

Originalna kuća Cape Cod imala je dvije sobe, dnevnu sobu i primarnu spavaću sobu, poput engleskih soba “hol i salon” na kojima su bile zasnovane. Originalni koncept dizajna je opstao, ali je Cape Cod arhitektura evoluirala u posljednjih nekoliko vijekova. Masivni centralni dimnjaci posebno za rtove Nove Engleske često su bili smanjeni u veličini kako je tehnologija grijanja postajala naprednija, a dimnjaci su pomjereni sa strane kuće u domovima izgrađenim u toplijim klimama izvan regije kao što je jug.

Da bi se zadovoljila želja za više prostora, originalni nacrt se često udvostručuje, sa krilima koja se dodaju na poleđini ili sa strane. Cape Cod kuće imaju tri glavne varijacije: pola, tri četvrtine i pune Cape prema veličini njihovog otiska, postavljanju i veličini dimnjaka te pozicioniranju i broju prozora. Pun rt se smatra idealnim primjerkom forme, simetrične pravokutne kuće s masivnim centralnim dimnjakom i ulaznim vratima okruženim dvostrukim prozorima sa svake strane. U 1920-im, ljudi su počeli da režu mansarde na krovovima kako bi povećali svjetlost i ventilaciju i stvorili dodatne spavaće sobe. Revivalske kuće Cape Cod od sredine 20. vijeka pa nadalje često su malo više ukrašene od strogih ranih modela, ali jednostavnost ostaje vizualno obilježje ovog pomalo minimalističkog, ali nesumnjivo ugodnog kućnog stila.

 

 

 

Materijali koji se koriste u Cape Cod arhitekturi

Kuće u Cape Codu tradicionalno su građene od izdržljivih lokalnih materijala koji su mogli izdržati oštre zime Nove Engleske, kao što su:

  • Stub i okvir od hrastovine i bora
  • Pod od hrastovog i borovog drveta 
  • Kamini od opeke
  • Krov od lajsne ili cedrovine i bočne šindre ostavljene neobojene zbog vremenskih uvjeta kao što se vidi u originalnim vikendicama Cape Coda
  • Obojeni bijeli eksterijer i crne kapke postale su klasična kombinacija boja počevši od oživljavanja Cape Coda sredinom 20. vijeka, ali danas su druge kombinacije boja uobičajene.

 

 

Zanimljive činjenice o Cape Cod arhitekturi

Predgrađa nakon Drugog svjetskog rata nastala su u Levittownu, Long Island, New York , u prvoj planiranoj zajednici u zemlji koja se sastoji od identičnih nizova vikendica Cape Cod izgrađenih za opsluživanje vojnih veterinara koji se vraćaju. Tokom kolonijalnog preporoda sredinom 20. stoljeća, bostonski arhitekta Royal Barry Wills pomogao je popularizaciji moderniziranih kuća Cape Cod za srednju klasu tako što je izgradio sadržaje kao što su kupatila, kuhinje i garaže.Odakle je Cape Cod Architecture dobila ime? To je bilo zahvaljujući  Timothy Dwightu IV (1752-1817), osmom predsjedniku Yale univerziteta od 1795-1817, koji je brendirao arhitekturu u stilu Cape Cod-a kada je skovao izraz “Cape Cod House” nakon posjete Cape Cod-u 1800. godine. Cape je također dom manje poznate kolekcije od otprilike 100 modernih kuća iz sredine vijeka, kao što je Hatch House u Wellfleetu, Massachusetts. od kojih su mnoge izgradili samouki boemski umjetnici koji su izgradili DIY kuće i studije od lokalnih materijala i čistih modernih linija.