Zašto je vrtlarstvo dobro za zdravlje?

Od poboljšanja imunog sistema do izvrsne prilike da otpustite ljutnju ili frustracije na siguran i produktivan način, svakodnevni poslovi u vrtu mogu imati iznenađujuće pozitivan efekat na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Osim što je zabavan i efikasan oblik vježbe, takođe je dokazano jedan od najboljih prirodnih oblika terapije.

Prednosti vrtlarstva su bezbrojne, ali odabrali smo one najbolje koji će vas možda motivisati da s dolaskom toplijih dana započnete radove u vrtu:

Oslobađanje od stresa

U istraživanju provedenom u Holandiji, dvije grupe studenata imale su zadatak da nakon stresnog posla, trideset minuta čitaju u zatvorenom prostoru ili u vrtu. Grupa koja je čitala u vrtu imala je niže nivoe kortizola – hormona stresa, od onih koji su čitali unutra.

Moć cvijeća

U našem sve više urbanijem i svijetu prepunom tehnologije, biti okružen cvijećem je prirodni način moderiranja raspoloženja. Studije su pokazale da provođenje vremena u zelenilu pomaže ljudima da se opuste, ima neposredan uticaj na sreću te dugoročno pozitivno djeluje na raspoloženje.

Imuni sistem

Dok ste na otvorenom i uživate na suncu, takođe ćete upiti mnogo vitamina D, koji pomaže tijelu da apsorbuje kalcij neophodan za čvrste kosti i jak imuni sistem.

Odgovornost

Imati živu stvar o kojoj treba da se brine daje odgovorost korisnu za osobe koje pate od mentalnih zdravstvenih problema, jer im daje svrhu i osjećaj vrijednosti.

Vježba

Tri do četiri sata rada u vrtu može sagorjeti isti broj kalorija koliko i sat vremena u teretani! To će pomoći oslobađanju endorfina – hormona sreće,  što čini ljude zadovoljnim i opuštenim.

Prirodna terapija

Kada vam je um usmjeren zadatke u vrtu – bez obzira radi li se o sadnji, sjeckanju ili zalivanju – nećete brinuti o računima, radu i svakodnevnom stresu.

Pobijedite ljutnju i agresiju

Terapeutska snaga vrtlarstva nam dopušta da se oslobodimo bijesa. Loš dan na poslu? Uhvatite lopatu i kopajte. Ili još bolje, pokupite vrtne škare i uredite živicu. Uređivanje vrta je povezano sa obnovom i rastom – ako ne odrežete biljke, preplaviće prostor pa ih držite urednim!