Postavljene klupe za filtriranje vazduha, djeluju kao 275 pravih stabala

citytree klupe

U Londonu su postavljene CityTree klupe koje služe i kao filteri koji upijaju zagađenja iz vazduha.

CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju ugljendioksid, prašinu i plinove iz vazduha, a postavljene su ispred prodavnice s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometna londonska raskrsnica i popularno okupljalište).

Budući da je spojena na internet, prikazuje podatke o kvaliteti vazduha, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala.

klupe za preciscavanje vazduha

Proizvedena je u njemačkoj firmi Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 tona ugljendioksida i drugih čestica godišnje.

Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.

Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulisati kvalitet i temperatura vazduha u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti uticaj zagađenja vazduha na zdravlje stanovnika.

Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta vazduha i u posljednje vrijeme stepen zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU.