Venecijanski bijenale: “Zlatni lav” švicarskom paviljonu koji ukazuje na probleme u novogradnji

Glavnu nagradu “Zlatni lav” na Venecijanskom bijenalu, 16. međunarodnoj izložbi arhitekture, osovjio je rad švicarskog tima “Svizzera 240: House Tour”.

Nagrađeni rad potpisuju Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matheww van der Ploeg i Ani Vihervaara. Radi se o praznom stanu s fokusom na standarde u gradnji, poput 240 centimetara što se smatra optimalnom visinom za stambeni prostor.

Cilj ovog paviljona bio je da se pokaže kako funkcioniše slobodan prostor u kućama i stanovima za iznajmljivanje u kojem se samo mogu videti bijeli zidovi, prozorska okna i podovi. Radi se o praznoj kući za iznajmljivanje u kojoj je sve krenulo naopako. Iako ona ima sve što treba da ima, vrata su preniska, prozori previsoki, a prekidači nisu na odgovarajućem mestu.

U videu ispod pogledajte kako izgleda paviljon.

“Zlatnog lava” na izložbi Freespace dobio je Eduardo Souto de Moura, za dvije fotografije iz vazduha, a “Lava” za životno djelo dobio je britanski arhitekt i istoričar Kenneth Frampton.

Rad Eduarda Souto de Moure

Najvažnija izložba svjetske arhitekture održava se ove godine na temu “slobodan prostor” (freespace), a kustosice su irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Izložba se održava na 3000 četvornih metara Arsenala i Vrtova (Giardini) gdje je smješteno sto arhitektonskih studija 65 zemalja učesnica.

Na ovogodišnjem bijenalu koji traje do 25. novembra, sedam zemalja – Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Libanon, Mongolija, Pakistan i Sveta Stolica – imaju prvi put poseban paviljon na venecijanskom otoku Svetog Jurja.