Kad prostorom vlada jedna boja: Smjeli enterijer u tamnim tonovima

Kada je riječ o monohromatskim enterijerima, oni mogu biti ili pun pogodak ili potpuni promašaj. Rad sa jednom bojom različitih jačina koja prekriva svaki kutak prostora predstavlja veliki izazov, ali pruža izuzetno zadovoljstvo ako se uradi uspješno.

 

Talentovani tim dizajnera i arhitekata iz studija YØ DEZEEN iz Ukrajine blisko je sarađivao s klijentom i vlasnikom kuće oko rješenja ključnog problema – tlocrta. Fokus cijelog projekta bio je ažurirati izgled kuće i učiniti ga funkcionalnijim. Nakon što su to postigli na red je došao enterijer, za čiji su se dekor odlučili za tamne boje.

 

Dark living room design

Kao glavnu boju su odabrali sivu, koja se u različitim tonovima može naći na zidovima, namještaju i podu.

 

Grey sofa and a dog

Kako bi omekšali i dali toplinu prostoru, ostajući pritom vjerni shemi boja, dizajneri su iskoristili teksturu drvenog poda. Drvo doprinosi toplini svakog prostora, pa su svijetlo sivom farbom naglasili njegove šare.

 

Dark living room decor

TV section in a modern dark residence

Crni namještaj često je popraćen svjetlijim tonovima i detaljima u jarkim bojama, međutim to nije slučaj sa ovim enterijerom jer je jedina varijanta boje koju možemo pronaći u prostoru suptilna zelena na visećoj rasvjeti i kaktusu u uglu dnevne sobe.

 

Contemporary grey sofa

Modern dark kitchen

U kući od 90 kvadratnih metara, toplija nijasa sive može se vidjeti samo u spavaćoj sobi, gdje joj je dodato malo smeđe. Kupatilo je najsvjetlija prostorija u kući, sa svjetlosivim zidovima i bijelim sanitarijama.

 

Modern bedroom design

Dark bedroom

Contemporary dark bathroom

Modern narrow bathroom

 

Izvor – adorable-home.com