Kako iskoristiti talog kafe

Nakon ispijanja turske kafe, talog se najčešće baca. Ali, jeste li znali da vam talog kafe može poslužiti u razne svrhe i biti od velike pomoći? U nastavku vam donosimo neke od trikova uz koje će vam život biti lakši.

Ako ste ljubitelj hortenzija, te ih imate zasađene u svom vrtu, talog kafe pomoći će vam da im promijenite boje. Hortenzije imaju reakciju na promjenu PH, a dodavanjem taloga u zemlju gdje je korijen hortenzije, smanjuje se PH, te se npr. roza boja hortenzije može promjeniti u plavu.

Vlasnici psa često muku muče sa buhama koje se nastane na njihovom ljubimcu. Buhe možete temeljito istrijebiti sa svog ljubimca tako da pri kupanju psa, šamponu dodate kašiku kafe.

Ukoliko je namještaj u vašem domu drven, s vremenom može biti izgreban. Osvježiti ga možete tako da u njega utrljate mješavinu paste za poliranje, taloga kafe i tople vode.

Prilikom kuhanja i sjeckanja luka, miris luka ostaje na rukama, riješiti ga se možete tako da u ruke utrljate talog kafe, pa ga isperete mlakom vodom.

Podočnjaci su veliki neprijatelji svake žene, a riješiti ih se možete tako da u njih utrljate malo taloga kave i ostavite da odstoji. Kofein koji se nalazi u talogu kafe će razbuditi vašu kožu i pomladiti je.

Mravi u domaćinstvu često znaju biti neželjeni gosti. Riješiti ih se možete tako da na mjesta na koja se okupljaju stavite malo taloga kafe.

Mačkoljupci koji žive u kućama sa vrtovima imaju problem obavljanja nužde mačaka baš po mjestima gdje je nešto zasađeno, kako bi to izbjegli po mjestima na koja ne želite da dolaze mačke, pospite talog kafe.

Kod pranja suđa, talog kafe može vam biti od velike pomoći, jer će temeljito ukloniti sve masnoće, pa ga kombinujte sa sredstvom za pranje suđa.

Ako vas muči problem neugodnog mirisa cipela, pomoći si možete tako da u najlonsku vrećicu stavite talog kave, pa ga stavite u cipelu i ostavite neko vrijeme u njoj. Najbolje je da talog ostavite u obući preko noći, kako bi u potpunosti pokupio sve neugodne mirise.

Talog kafe savršen je za piling kože i odstranjivanje odumrlih stanica. Primjeniti ga možete tako da ga pomiješate sa malom kašikom meda.

Ukoliko imate problema sa masnom kosom, možete si pomoći tako da prilikom pranja kose, šamponu za kosu dodate talog kafe, te ga temeljito isperete. Talog kafe možete kombinovati i sa regeneratorom, samo pripazite ukoliko imate svjetliju kosu, kako ne bi potamnila.

Izvor – savjetnica.com