Sadnja sezonskog cvijeća

PIŠE Sanja Zubac- Golijanin, dipl. inž. hortikulture
FOTO Ana-HUP

Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba, vrijeme je toplije, dani su duži, tako da se ispunjavaju vremenski uslovi za sadnju cvijeća i drugih biljaka.

Sadnja cvijeća isključivo zavisi od vremenskih uslova i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zracima sunca počinju da sade cvijeće, što je pogrešno. Neke biljke neće preživjeti povremene mrazove koji se javljaju u rano proljeće. Međutim, ukoliko želite da vam vrt što prije “procvjeta”, onda je sezonsko cvijeće pravo rješenje za vas.

Sezonsko cvijeće

Tu se podrazumijevaju jednogodišnje biljke koje cvjetaju od maja do jesenjih mrazova i u jednom vegetacijskom periodu prolaze sve životne faze, od sjemena, klijanja, nicanja, rasta, cvjetanja do nove sjemenke.
Zbog brzog rasta i niske cijene ove biljke su neprocjenjive kao biljke za gredice, posude, žardinjere, te za osiguravanje boje i zanimljivosti u vrtu od proljeća do jeseni. Mogu se nabaviti u širokom rasponu veličina i habitusa, boja, mirisa, oblika cvjetova…

Prilikom odabira jednogodišnjih biljaka za vaš vrt, obratite pažnju na vrijeme cvjetanja, kako biste izbjegli “prazan period”, ili period kada u vrtu nemate ništa u cvijetu i boji. Pokušajte ih ukombinovati s trajnicama i cvjetajućim grmljem kako biste postigli neprekidan slijed boja i oblika iz mjeseca u mjesec tokom cijelog vegetacijskog perioda. Za rano proljeće odaberite tratinčice (Bellis sp), maćuhice (Viola x wittrockiana), ljubičice (Viola sp. ), jagorčevinu (Primula vulgaris)…

Za ljetnu šarolikost

Za ljetni vrt izbor sezonskih biljaka je puno veći. Prilikom odabira ovih vrsta, posebnu pažnju posvetite izboru mjesta gdje ćete posaditi biljku i njegovoj izloženosti suncu. Za osunčanije položaje u obzir dolaze zonalne pelargonije – zonalesi, koji će vašem vrtu obezbijediti šarenilo od ranog ljeta pa sve do jeseni. Ima ih više vrsta u različitim bojama, sa različitim listovima, te su zbog niske cijene veoma prihvatljive.

Petunija u raznim bojama

Preporučujemo Pelargonium Dolly Varden, crvene boje. Kadifa (Tagetes sp.) je vrsta koja se najčešće sreće na uređenim zelenim površinama u vidu cvjetnih gredica ili velikih cvjetnih površina. Odlikuje je pun cvijet koji se javlja u vidu glavičaste cvasti, a vrsta posjeduje veliki broj kultivara.

Visina biljke varira u zavisnosti od kultivara, ali standardne dimenzije kada je u pitanju uređenje balkona su 30 cm, do onih viših koje se koriste u drugom planu na zelenim površinama. Postoji i veliki broj boja u kojima se može naći, a najčešće su to žuta, narandžasta i kombinacija te dvije boje. Otporna je na različite vremenske uslove i dugo zadržava cvijet.

Zonales i lobelia u gredici

Za balkone i terase

Sada je idealno vrijeme da vaš balkon ili baštu ispunite cvijećem. Razmak između biljaka treba da bude 15 do 25 cm. Mogu da se sade kao bordurice u nizu ili da ih sadite u trougao. Biljka treba da dobija potrebne količine vode i mineralnog đubriva. Kada primijetite precvjetale cvjetove, obavezno ih uklonite kako biste spriječili da crpe hranu ostalim dijelovima biljke.

Za nešto manje osunčane i polusjenovite položaje odaberite vrste bršljanolisnih pelargonija koje podnose polusjenu, a koje su posebno pogodne za uzgoj u visećim posudama. Vrste sezonskog cvijeća koje su pogodne za potpunu sjenu su fuksije (Fuchsia sp.), lijepi dečko (Impatiens sp.), koji je, takođe, dostupan u više boja…

Impatien za sjenovite predjele

Nakon što odaberete odgovarajuće biljne vrste i posadite ih na željeno mjesto, vaš posao još nije gotov! Da bi vaše biljke opstale i bile jake, potrebna im je njega. Jednogodišnje sezonsko cvijeće treba radovno zalijevati, posebno ako se radi o uzgoju u posudama, te mu redovno uklanjati ocvale i uvele cvjetove, kako bi se na taj način produžio period cvjetanja.

Biljkama visokog rasta treba na vrijeme pružiti oslonac kako se ne bi slomile i oštetile pod vlastitom težinom. Obavezno je i redovno plijevljenje i uklanjanje korova, jer su im oni ozbiljni konkurenti u borbi za vodu, hranu i svjetlost.

Herbs-in-my-Balcony-garden-Basil

Pored gorenavedenog sezonskog cvijeća, koje će zasigurno uljepšati vaš životni prostor, sad je idealno vrijeme za sadnju i drugih biljaka. U današnje vrijeme kada se ljudi sve više okreću prirodi i prirodnim proizvodima odvojite jedan sunčani dio svog vrta i posadite ljekovito i začinsko bilje. Ukoliko nemate vrt, ove biljke možete saditi u saksijama pa od njih pripremati čajeve, tinkture, ekstrakte i sl.

Pojedine ljekovite i začinske biljke su jednogodišnje, što znači da se moraju svake godine iznova sijati, dok su druge trajnice (perene) koje u zimskom periodu izgube nadzemni dio, a onda s proljećem ponovo “potjeraju”.

BOSILJAK: Ocimum basilicum je jednogodišnja biljka i moraćete je saditi (sijati) svake godine. Za vrijeme sezone potrebno je da kidate s vremena na vrijeme veće listove da biste dali prostora novim, mladim izdancima.
Ova biljka se koristi za manjak apetita, posjekotine, ogrebotine, nadutost i kao začin raznim jelima.

KAMILICA: Matricaria chamomilla je jednogodišnja biljka čiji se cvjetovi koriste za meleme i ljekovite ekstrakte. Uz pomoć kamilice uspješno ćete riješiti probleme s lošom probavom i upalama kože.

MATIČNJAK: Melissa officinalis L. je višegodišnja biljka, dolazi iz porodice mente i njegova ljekovita svojstva su uveliko poznata. Koristi se za liječenje rana, herpesa, ujeda insekata, nadutosti i uznemirenosti stomaka.

PERŠUN: Petroselinum sativum je dvogodišnja biljka, jedan od najčešće korištenih začina u domaćinstvu, a pored toga je biljka veoma bogata nutrijentima. Ukoliko imate problema s nadutošću ili lošim zadahom, peršun je ono što vam treba.

ŽALFIJA: Salvia officinalis je višegodišnja biljka koja se prvobitno koristila isključivo u medicinske svrhe, a kasnije je našla upotrebu i u domaćinstvu kao začin za pečenja. A ako imate upalu grla i usta, zubobolju, čaj od žalfija je rješenje.

KANTARION: Hypericum perforatum sa svojim divnim žutim cvjetovima uljepšavaće vaš vrt iz godine u godinu, a uglavnom se upotrebljava za pravljenje ulja koje se koristi za sunčanje i opekotine.

MAJČINA DUŠICA: Thymus serpyllum ima snažna antiseptička svojstva i višegodišnja je biljka. Koristi se za liječenje kašlja, začepljenje disajnih puteva, lošu probavu, probleme sa gasovima.

Petunija u raznim bojama

verbena sp.

Zonales i lobelia u gredici

Zonalesi u kombinaciji sa lobeliom