Univerzalna pravila za uređenje gotovo svakog doma

I vaš dom je sigurno poseban na samo sebi svojstven način, što znači da ga ne možete namjestiti kao i svaki drugi. Za svaku prostoriju morate dobro razmisliti kako biste pronašli najbolji način da je uredite. Ali postoje neka univerzalna pravila uređivanja koja se mogu primjeniti na više mjesta. Donosimo pet pravila zahvaljujući kojima će vaš boravak kod kuće biti prava uživancija.

Ne stavljate teške predmete blizu ulaza

Koliko god da je velik prostor u kojem živite, sigurno želite da imate što više slobodnog mjesta. Jedan od načina da prostorija izgleda što prostranije jeste da vizuelno najveći i najteži predmet stavite što dalje od ulaza. Na taj način imaćete osjećaj da je prostorija veća te će prostor izgledati prostranije.

Izbalansirajte prostor

Iako je to ponekad veoma teško postići u malim prostorijama, ipak je moguće da ih uravnotežite tako što ćete namještaj ravnomjerno raspodijeliti po sobi. Ako nemate dovoljno namještaja, ubacite umjetničku sliku ili ukras koji će vizuelno uspostaviti ravnotežu u prostoriji.

Ne zatrpavajte ulaz

Ni u kom slučaju ne gomilajte namještaj i ukrase na ulaz u bilo koju prostoriju u stanu. Po svim pravilima, on uvijek mora biti “čist” kako biste neometano mogli ulaziti i izlaziti iz prostorije.

Ne naslanjajte namještaj na zidove

Ako imate običaj da namještaj naslanjate na zidove, prestanite to da radite. Na ovaj način prostorija će se činiti kao da je “opkoljena”, a previše slobodnog mjesta će ostati na sredini. Odmaknite namještaj od zida te pojedine komade iskoristite kao pregrade kako bi prostor izgledao vizuelno veći. Stolove i stolice stavite na sredinu prostorije.

Imajte u vidu slobodu kretanja kroz prostor

Opet, ovo je teško za izvesti u malim prostorima, kada vam je potreban sav taj namještaj kako biste normalno funkcionisali. Prilikom uređenja prostorije, imajte u vidu da morate biti u mogućnosti da se normalno krećete kroz nju te uklonite sve moguće prepreke. Primaknite komade namještaja što bliže jedne drugima kako biste povećali površinu prostora kojim hodate.

Izvor – minimagazin.info