Vanjski namještaj: Kako da vaš odabir bude lijep, kvalitetan i praktičan

Koliko god volite da vaše slobodno vrijeme provodite u kući, mogućnost ispijanja kafe na svježem vazduhu će svakoga izmamiti na balkon, terasu ili u vrt. Vaš vrt je mnogo više od obične zelene površine. Ako ga posmatrate kao mjesto za opuštanje, druženje i zabavu, shvatićete da zaslužuje da bude uređen sa jednako pažnje kao i neka prostorija u vašem domu. Predivan pogled na okolinu, uživanje u zalascima sunca, odmaranje od dnevne vrućine u ljetnim danima, sve su to zadovoljstva koja vam mogu pružiti vaš vrt, terasa ili balkon, a u slučaju da su lijepo uređeni, zadovoljstvo je još veće.

Bez obzira na to da li imate mali balkon ili prostranu terasu ili vrt, veoma je važno da pomno odaberete vanjski namještaj. Pravi baštenski namještaj ukombinovan sa biljkama i ukrasima može odrediti nevjerovatnu atmosferu i stvoriti okrepljujuće mjesto za odmor. Čak i mali balkon se na vrlo jednostavan način i sa malo sredstava može urediti tako da bude prava oaza.

Najčešći komadi vanjskog namještaja su sto i stolice, a pored toga imamo vrtne sofe, taburee, ležaljke, ljuljaške, pa čak i razne vrste polica. Ono što su fotelje i sofe u vašem dnevnom boravku, to je vanjski namještaj u vašem vrtu.

Ukoliko ste u potrazi za novim namještajem za vaš vrt, terasu ili balkon, vjerovatno se pitate koji je vrtni namještaj najprikladniji, koji materijali su najpraktičniji, šta je dugovječno, a da nije preskupo, i kako da to sve lijepo izgleda?

Pri izboru vrtnog namještaja najvažnije je birati kvalitetne materijale koji su otporni na vremenske uslove u kojima živite.

Vrtne stolice

Vrtne stolice se koriste najčešće sa vrtnim stolom, i u odnosu na vrtne klupe dosta su udobnije i lakše ih je pomjerati. Prilikom kupovine stolica, obratite pažnju na trajnost. Takođe, zavisno od veličine prostora kojim raspolažete možete birati između sklopivih i fiksnih stolica. Ukoliko često pomjerate i spremate vaš vrtni namještaj, praktičnije su sklopive stolice. One su takođe najprikladnije za male terase i balkone. Odabir je veliki i što se tiče materijala, pa tako možete birati između drvenih, metalnih i stolica od plastičnih materijala.

Za održavanje najbolji izbor su plastične i aluminijumske stolice. Stolice od ostalih vrsta metala su dugotrajne, ali teške, dok drvene, iako su u većini slučajeva ljepše, zahtijevaju više pažnje što se tiče održavanja. Prije kupovine treba provjeriti i udobnost. Lijepe stolice mogu biti potpuno beskorisne ako se na njima ne sjedi udobno.

plasticni pvc vrtni namjestaj

Vrtni stolovi

Vrtni sto predstavlja glavni element vrtnog namještaja u vašem vrtu, na terasi ili balkonu. Prije kupovine stola trebate razmisliti koliko ljudi će najčešće sjediti za stolom, pa prema tome odabrati oblik i veličinu. Stolovi mogu biti napravljeni od drveta, metala, plastike ili kamena.

Kameni stolovi su najtrajniji jer su neosjetljivi na vremenske uslove. Ako ga napravite od neke posebne vrste kamena, može biti i vrlo lijep ukras, međutim, njegov nedostatak je težina i nemogućnost pomjeranja, jer kameni stolovi mogu biti teški i do nekoliko stotina kilograma.

vrtni namjestaj naslovna srtne stolice vrtni sto

Kod drvenih stolova moramo obratiti pažnju na izdržljivost drveta na vremenske uslove. Drvene stolove je lako pomjerati, ali im je potrebno redovno održavanje. Metalni stolovi nisu zahtjevni što se tiče održavanja. Stolovi od plastike su lagani i laki za skladištenje i pomjeranje, ali su često lošeg kvaliteta i izgleda.

Neki proizvođači kobinuju različite materijale kako bi iskoristili najbolja svojstva svakog materijala, pa bi na kraju to i mogao biti najbolji izbor. Ukoliko vaš sto svoje mjesto pronalazi u vrtu, tlo oko stola bi trebalo biti dobro utvrđeno, i ne predaleko od kuće. Oko stola treba biti i dovoljno mjesta za stolice, na svakoj strani najmanje 1.5m.

Vrtne klupe

U vrtu se koriste dvije vrste klupa koje se razlikuju po izgledu i namjeni. To su vrtne klupe za odmor i klupe uz vrtne stolove. Klupe se vrlo rijetko koriste za sjedenje za vrtnim stolom zbog udobnosti. Većinom su drvene, ali mogu biti i kamene, kada je kameni i sto.

klupe za vrt od drveta i kovanog zeljeza vrtna klupa

Sklopive klupe su praktične, ali mana im je lošija stabilnost. Klupe za vrt su najčešće napravljene od drveta, kombinuju se drvo i metal ili drvo i beton. Drvo treba biti tvrdo, izdržljivo i dobro zaštićeno da ne propada na kiši. Za zaštitu se koriste prirodni lakovi i boje koji se slažu sa izgledom kuće i vrta. Problem udobnosti se najbolje rješava upotrebom jastuka, koji pored udobnosti mogu pružiti i dekorativnost.

Ležaljke za vrt

Umjesto klasičnih stolica, za odmaranje možete koristiti i ležaljke za vrt. S obzirom na njihovu veličinu, nisu najpraktičniji izbor za male balkone ili terase, ali postoje i sklopive varijante.

Pješčanik za djecu

Pješčanik je mjesto koje obožavaju sva djeca i gdje provode sate i sate. Napraviti ga možete i sami, tako što ćete napraviti drveni okvir kojeg stavite na zemlju, a zatim ga ispunite finim pijeskom bez umjetnih aditiva. Postoje i gotovi pješčanici koji se mogu kupiti u specijalizovanim trgovinama. Pješčanik je potrebno zaštititi od mačaka, jer ga one posmatraju kao veliki WC. Kada se djeca ne igraju u pješčaniku, prekrijte ga poklopcem.

pjescanik za djecu

Trava oko pješčanika je mjesto gdje će se djeca igrati i gdje će trava vremenom propasti. Da bi to spriječili, posijte otpornije vrste ili stavite umjetnu travu. Tako ćete spriječiti i stvaranje blata.

Odabir materijala vrtnog namještaja

Vrlo je važno odabrati materijale koji su otporni na vremenske uticaje kako vas iznenadni ljetni pljusak ne bi iznenadio na način da vam uništi osjetljiviji skupi namještaj.

Plastični vrtni namještaj

Plastični vrtni namještaj ima mnogobrojne prednosti, a neke od njih su izdržljivost, dugotrajnost, lako održavanje i niske cijene. Pored toga, dostupan je u raznim bojama i savremeno dizajniran. Sintetički i poliuretanski materijali se lako čiste, dovoljno je oprati ga toplom vodom i deterdžentom.

Ovaj namještaj će vam trajati samo nekoliko sezona, za razliku od drvenog i metalnog koji je mnogo trajniji. Još jedan od problema je što blijedi na suncu. Nakon upotrebe je najbolje da ga sklonite u hladovinu.

namjestaj za vrt od plastike ratan

Vrtni namještaj od metala

Metal je najtrajniji materijal od kog se pravi vrtni namještaj. Pored trajnosti krasi ga i prilagodljivost. Postoje dva osnovna tipa metalnog vrtnog namještaja, namještaj od kovanog željeza i aluminijumski namještaj.

Aluminijumski namještaj ne iziskuje posebnu njegu, stabilan je, otporan na sve vremenske prilike, može biti napravljen kompletno od aluminijuma, ili u kombinaciji sa drvetom ili plastikom. Obzirom da ne rđa, dugovječan je i stabilan u svim vremenskim uslovima. Veoma je lagan, pa se samim tim i lako pomjera. Cijene mu variraju zavisno od dizajna i brenda proizvođača.

vrtni namjestaj metal

Namještaj od kovanog željeza vodi porijeklo iz viktorijanskog doba. Sama izrada je kitnjasta, a cijenu određuju kvalitet i bogatstvo ukrasa na željezu. Težina ovog namještaja je idealna za vjetrovita područja, ali mana mu je što se teško pomjera. Takođe, tokom vrelih ljetnih dana suviše se zagrije, što nije slučaj sa aluminijumskim namještajem.

Obratite pažnju na to da željezni namještaj obavezno mora biti pocinčan i obrađen prahom. Na taj način imaćete namještaj koji uz malo truda ostaje funkcionalan i lijep i nakon nekoliko godina.

Kako bi stolice i klupe od kovanog željeza učinili udobnijima, biće vam potrebni jastuci ili podmetači.

Vrtni namještaj od drveta

Ova vrsta namještaja će vam najviše odgovarati ukoliko volite da sve bude u skladu s prirodom.

Cedrov i borov vrtni namještaj su dobar izbor jer su ove dvije vrste drveta dugotrajne, međutim, svijetle su boje, a vremenom posive ukoliko ga ne ofarbate.

Tikovina je egzotično drvo koje dobro podnosi razne vremenske uslove. Namještaj od ovog drveta je najcjenjeniji. U sebi sadrži velike količine ulja, pa ga nije potrebno dodatno uljiti. Ukoliko ga pravilno održavate, može trajati čak i do 50 godina, pa kupovinu ovog namještaja smatrajte dobrom investicijom na duži period. Tikovina se skladišti u zatvorenom prostoru, i lakša je od uobičajenih vrsta drveta. Ukoliko namještaj skladištite u zatvorenom prostoru, tako će duže ostati nov i manje izložen štetnim uticajima poput kiše, snijega, ili jakog sunca.

vanjski namjestaj od drveta

Ratan je materijal kog odlikuje veoma mala težina. Prirodni ratan je vrsta palme koja raste u tropskom području. Po pravilu je skuplji od sintetičkog, ali i dosta osjetljiviji. Sintetički ratan je sličan prirodnom materijalu, ali mnogo trajniji i otporniji na vremenske uslove. Otporan je na mraz, vodu i UV zračenje što znači da ne blijedi na suncu. Sintetički ratan se lako čisti, toplom vodom i deterdžentom.

Pleteni vrtni namještaj je osjetljiviji od metalnog ili drvenog namještaja. Na tržištu postoje dvije vrste, sa osnovnom zaštitom ili sa zaštitom za sve vremenske uslove. Vrtni namještaj od pletenog pruća sa osnovnom zaštitom može se samo koristiti ispod natkrivenih prostora, dok ovaj drugi može biti izložen i na kiši. Čisti se usisivačem ili mekom četkom.

Namještaj od trske i bambusa je veoma popularan, ali ovi materijali su osjetljivi na kišu i prejako sunce pa ih je potrebno dobro zaštiti.

Održavanje vrtnog namještaja

Vrtni namještaj je izložen raznim uticajima koji utiču na njegovu trajnost i čistoću. Pored vremenskih uslova koji utiču na njegovo propadanje, tu su i nečistoće iz vazduha koje ga mogu zaprljati, pa vrtni namještaj treba redovno čistiti i održavati.

Drveni vrtni namještaj je prekrasan materijal, ali neotporan na vlagu. Najkvalitetnije vrste drveta kod nas su hrast, kesten i ariš, dok od uvoznih najbolje su tropske vrste koje su jako otporne. Ukoliko drveni namještaj ostavite na suncu bez zaštite, on posivi. Kako bi drvo zadržalo originalnu boju, potrebno ga je zaštititi različitim bezbojnim lakovima i uljima, zavisno od vrste drveta. Ulje se koristi jednom godišnje, dok se lakiran namještan nanovo lakira nakon nekoliko godina. Na kraju svake sezone nečistoće uklonite mekom četkom i sapunicom.

Metalni vrtni namještaj ne zahtijeva mnogo održavanja. Moguća oštećenja treba sanirati lakom ili bojom kako se ne bi formirala rđa. Ukoliko je namještaj aluminijumski, njega nije potrebno lakirati. Na kraju svake sezone namještaj je potrebno detaljno očistiti blagim sredstvom za čišćenje.

vrtni namjestaj od plastike

Plastični vrtni namještaj je najzahvalniji za održavanje, pa ga je potrebno samo temeljno očistiti mokrom krpom i sredstvom za čišćenje. Može se upotrebiti i parni čistač.

Kameni vrtni namještaj je vrlo otporan ali tokom vremena skuplja prljavštinu. Najlakše je očistiti poliran kamen. Na vapnencu se ne smiju koristiti sredstva za čišćenje na bazi kiseline jer će oštetiti kamen. Za čišćenje nepoliranog kamena najbolje je koristiti meke četke.

Kada birate materijal važno je da u obzir uzmete i učestalost korištenja, klimu u kojoj živite, navike, ali i vrijeme koje možete posvetiti održavanju. Ukoliko vaša terasa ili balkon nisu natkriveni, tada odustanite od drvenog namještaja. Za otvorene prostore rješenje su plastika i metal, te kvalitetnije vrste ratana.

Ako je u pitanju mali prostor, tada je dobro kupiti namještaj na sklapanje ili namještaj manjih dimenzija. Kako bi prostor izgledao toplije i ličnije, vaš vrtni namještaj možete dopuniti jastucima, podmetačima i presvlakama.

Odaberite one materijale koji su otporni na vremenske uticaje, a da pri tome ostvaruju i dekorativnu funkciju. Mora se paziti na materijale koji ne blijede na suncu kao što je dralon. Ukoliko ipak birate neki jeftiniji materijal, bito je da bude svjetlijih tonova tako da se što manje vidi uticaj sunca na boju.

Vodite računa o detaljima

Pošto su eksterijeri zapravo nastavak naših enterijera, poželjno je da pričaju istu stilsku priču kao i prostorija na koju se nadovezuju, ako je vaš dom rustikalan, neka i balkon bude takav, a moderan balkon će nadopuniti modernu kuhinju.

Ukoliko želite da vaša terasa izgleda kao produžetak unutrašnjeg prostora, trebate razmisliti i o podnim oblogama. Prostirke koje se mogu koristiti na otvorenom su napravljene od težih i izdržljivijih materijala i tamnije su boje kako bi kamuflirali sve mrlje.

vrtni namjestaj pleteni

Ukoliko volite nježne i romantične stilove, birajte namještaj svijetlih i pastelnih boja, a ukoliko želite stvoriti malu prirodnu oazu birajte smeđe i bež nijanse ili pak drvo.

Obratite pažnju i na detalje. Prostirke, šareni jastuci ili draperije unijeće živost, kao i komadi namještaja koje možete prepraviti od starih sanduka, drvenih kutija ili paleta. Preko starih pločica možete staviti drveni pod ili umjetni travnati tepih.

Tržište je veliko, a izbora mnogo. Ukoliko dobro razmislite i pustite mašti na volju, moguće je postići da vaš vrt, terasa ili balkon budu prave oaze koje neće zahtijevati mnogo ulaganja ni novca ni vremena za održavanje, a s druge strane će vam pružiti odmor i punjenje baterija.