Gdje i kako odlagati vanjski namještaj tokom zime

Ako imate dvorište ili bilo kakav drugi vanjski prostor, onda znate koliko je bitno imati dobar i kvalitetan vanjski namještaj.

Tokom toplijih, posebno ljetnih mjeseci, svjesni smo važnosti održavanja namještaja da bismo mogli provoditi kvalitetno vrijeme vani i uživati u prirodnom ambijentu. Ali koliko god da se brinete o vanjskom namještaju tokom sezone korištenja, toliko je važno pobrinuti se za njega i kad ga ne koristite.

S obzirom na to da živimo na području gdje tokom hladnijih mjeseci zna biti dosta padavina i niskih temperatura, dvorišni namještaj je potrebno adekvatno zaštititi od mogućih oštećenja, koja ne samo da će narušiti njegov izgled, nego i funkcionalnost.

U zavisnosti od raspoloživog prostora, vanjski namještaj možete tokom kasne jeseni i zime odložiti u enterijeru ili ga ostaviti zaštićenog vani. Kako god da ga planirate spremiti, prije svega namještaj je potrebno detaljno očistiti i u zavisnosti od vrste premazati zaštitnim slojem.

Čišćenje namještaja

Vlaga i prljavština koja se ne skine sa namještaja mogu izazvati pojavu buđi tokom zimskih mjeseci koja se brzo širi, što može naštetiti namještaju do vremena kad ga opet budete htjeli koristiti.

Namještaj od drveta možete premazati mješavinom jedne kašike terpentinskog ulja, tri kašike lanenog ulja i jednim litrom vode, a jabukovo sirće ili pivo na mekanoj krpi dobro će poslužiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. Nakon čišćenja, polirati ga možete pčelinjim voskom, koji treba zagrijati do tekućeg stanja.

Drveni namještaj najviše pati od uticaja prirode – od sunca blijedi, suši se i puca, a ako kiša prodre u njega, počinje bubriti nakon čega će izgubiti formu, a možda i namjenu. Drvo zato treba zaštititi slojem laka, po mogućnosti s UV zaštitom.

Garden-Furniture-Dust-Cover-10

Vrtni namještaj od umjetnog ratana najzahvalniji je za održavanje. Dovoljno ga je oprati pod jačim mlazom vode i još eventualno obrisati vlažnom krpom.

Plastični namještaj takođe se čisti jednostavno, istim metodama kao i umjetni ratan. Dovoljno je očistiti ga vodom i deterdžentom, izribati spužvom i krpicom posušiti.

Metalni namještaj treba zaštititi od pojave rđe. Zato ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ukoliko se rđa prvi put uoči. Prije lakiranja, rđu je potrebno izbrusiti.

Prekrivanje namještaja

Ako namještaj ostavljate na poluotvorenom ili otvorenom prostoru, potrebno ga je zaštititi i navlakama. Njih možete nabaviti u različitim veličinama, težinama i oblicima, te osim navlake za namještaj, možete nabaviti i navlaku za roštilj, po prosječnim cijenama od 50 do 150 KM.

Green-patio-furniture-covers-for-wrought-iron-patio-furniture

Postoje navlake samo za stolice, ali dovoljno velike da stavite na nekoliko stolica naredanih jednu na drugu. Obično su napravljene od poliestera i polietilena s pojačanim rubovima, otporne na vodu i smrzavanje i sa UV zaštitom.
Takođe, mogu se naći i navlake za vanjske kauče, ali i za čitavu garnituru od, na primjer, stola i nekoliko stolica, gdje se u jednom potezu prekrivaju svi komadi.

Kameni dvorišni namještaj, bez obzira na to što je otporan na prirodne uticaje i koji ne pomjeramo iz dvorišta, takođe treba prekriti odgovarajućim navlakama. On je podložan stvaranju mahovine i plijesni, te ga prije prekrivanja treba očistiti grubom četkom i blagim sapunom.