Kako posaditi jelku poslije praznika

kako posaditi jelku

Vjerujemo da su mnogi od vas ostavili praznični period iza sebe i skinuli novogodišnje dekoracije, ali uvijek je dobro ponoviti šta treba uraditi sa živom jelkom kada prestane služiti kao dekor.

Ukoliko imate živu jelku svakako razmotrite mogućnost da je vratite prirodi, odnosno da je posadite. Ipak, to nećete uraditi sada kada je temperatura u minusu, nego ćete je sačuvati na nekom hladnijem mjestu (na balkonu, u dvorištu, nekoj prostoriji koju ne grijete) i posaditi kada prestanu mrazevi i niske temperature.

sta uraditi s jelkom

Ako nemate vrt, živite u stanu, nemojte izbjegavati sađenje stabla – uvijek ima mjesta za novo drvo. Posadite ga ispred zgrade, u parku u kojem šetate, poklonite nekome ko ima vrt…

Kako posaditi jelku:

    1. Prva stvar koju treba da uradite jeste da dobro razmislite o mjestu na kojem ćete posaditi jelku. Jelka bi trebala izrasti u veliko drvo pa to imajte na umu, kao i blizinu objekata i podzemnih instalacija.
    2. Na mjestu sadnje iskopajte rupu kružnog oblika, veličine koja bi trebala da bude oko 30 cm veća u prečniku od busjena jelke.

kako posaditi jelke

  1. Jelku prvo zakopavajte zemljom iz dubljih slojeva, a zemlju iz plićih slojeva posipajte preko busjena biljke. Nju možete pomiješati i sa đubrivom.
  2. Kada je zakopate, sadnicu nalijte vodom.
  3. Veće sadnice se ankeruju pomoću drvenih kočića sa tri strane i pričvrste uz pomoć sajle.

jelka u vrtu