Uzgajajte svoje povrće kod kuće uz Pininfarina La Grangette kućnu baštu

Pininfarina je predstavila La Grangette, zatvoreni povrtnjak opremljen umjetnom inteligencijom. Projekat se sastoji od inovativnog iskustva u hidroponskoj poljoprivredi koje rezultira novim i interaktivnim načinom otkrivanja zadovoljstva uzgoja svježih proizvoda direktno u kuhinji korisnika. 

Dizajniran od strane Pininfarina i proizveden od strane La Grangette, zatvoreni povrtnjak kombinuje elegantan dizajn sa najnovijom tehnologijom, omogućavajući istovremeni uzgoj 64 biljke, birajući između 43 vrste salata, aromatičnog bilja i zdravih.

 

designboom.com

 

La Grangette ima pametnu tehnologiju koja omogućava uzgoj biljaka za ishranu bez otpada, stvarajući optimalne uslove za svaku od njih da dostigne punu zrelost. Ttroši 90% manje vode nego u konvencionalnoj poljoprivredi, bez herbicida ili pesticida, i omogućava manje emisije CO2 tokom životnog ciklusa biljke.

‘Naša suradnja s La Grangette je bila apsolutno izuzetna, dajući pininfarini priliku da demonstrira svoje jedinstvene sposobnosti kako bi pomogla u stvaranju i donošenju na tržište revolucionarnih iskustava proizvoda i usluga’, rekao je Xavier Blanc Baudriller, šef odjela za iskustvo i dizajn proizvoda u Pininfarini. ‘To je utjelovljenje naših osnovnih uvjerenja i vrijednosti: od pristupa tehnologiji koja prožima samu tkaninu proizvoda koje dizajniramo, spajajući opipljivo i nematerijalno u jednu neodvojivu cjelinu, do fokusiranja ne samo na ljepotu predmeta već i o užitku interakcije s njim, ili dizajnu i razvoju proizvoda na održivije načine i promoviranju održivijih načina života.’

 

designboom.com

 

La Grangette ima pametnu tehnologiju koja omogućava uzgoj biljaka za ishranu bez otpada, stvarajući optimalne uslove za svaku od njih da dostigne punu zrelost. troši 90% manje vode nego u konvencionalnoj poljoprivredi, bez herbicida ili pesticida, i omogućava manje emisije CO2 tokom životnog ciklusa biljke.

‘Naša suradnja s la Grangette je bila apsolutno izuzetna, dajući pininfarini priliku da demonstrira svoje jedinstvene sposobnosti kako bi pomogla u stvaranju i donošenju na tržište revolucionarnih iskustava proizvoda i usluga’, rekao je Xavier Blanc Baudriller, šef odjela za iskustvo i dizajn proizvoda u Pininfarini. ‘To je utjelovljenje naših osnovnih uvjerenja i vrijednosti: od pristupa tehnologiji koja prožima samu tkaninu proizvoda koje dizajniramo, spajajući opipljivo i nematerijalno u jednu neodvojivu cjelinu, do fokusiranja ne samo na ljepotu predmeta već i o užitku interakcije s njim, ili dizajnu i razvoju proizvoda na održivije načine i promoviranju održivijih načina života.’

Na osnovu vještačke inteligencije i praćenja automatskog rasta, uređaj za kućno baštovanstvo intuitivno vodi korisnike kroz različite korake uzgoja biljaka. Od označavanja najpovoljnijeg položaja za sadnju za zdrav rast do informacija kada je došlo savršeno vrijeme za berbu, La Grangette pomaže korisnicima da otkriju nove biljke, mirise i okuse.

 

Moguće ga je naručiti u pretprodaji, po cijeni od 24.000 eura. isporuka je predviđena za ljeto 2022.

Sve se kontrolira putem mobilne aplikacije dizajnirane da poveća osjetilno iskustvo proizvoda i biljaka koje rastu u njemu. Njegov sadržaj i funkcionalnost pomažu korisnicima da planiraju i dožive svjesnu i zdravu ishranu.

La Grangette je dizajniran s delikatnim i čistim linijama koje odgovaraju svakom tipu i stilu. dostupan je u tri boje – svijetlo toplo, hladno siva i tamno topla – sa završnim obradama od punog drveta (hrast, jasen ili bor) ili u drvetu i metalu.

‘La Grangette je inspirisana mojom porodičnom kućom iz djetinjstva i povrtnjakom u kojoj je moj djed s ljubavlju uzgajao sve vrste povrća na selu južne Francuske’, rekao je Thibaut Pradier, kreator la grangette. ‘Željeli smo predložiti istu vrstu iskustva, prilagođavajući ga savremenom urbanom načinu života:Ljudi danas imaju manje vremena i prostora, ali žele konzumirati svježe, zdrave proizvode. Pa smo došli na ideju o zatvorenom povrtnjaku koji, zahvaljujući tehnikama hidroponike i uz podršku najnaprednije tehnologije, nudi originalne proizvode bogate hranjivim tvarima, uzgojene do savršenstva, za jelo kada su savršeno zreli.’

 

designboom.com