U ulici u Teksasu su sve kuće napravljene pomoću 3D printera

U američkoj državi Teksas postoji ulica u kojoj su sve kuće napravljene pomoću 3D printera.

 
Riječ je o prilično lijepoj ulici pod nazivom East 17th Street u kojoj se nalaze velike kuće, a posebna je po tome što je u izradi svake od njih korišten 3D printer.

Kuće su kreacija kompanije Logan, koja je koristila ICON-ovu 3D tehnologiju printanja i sistem gradnje Vulcan. Printanje kuća je trajalo pet do sedam dana, a 3D tehnologija sada omogućava gradnju “sigurnijih i otpornijih domova koji su dizajnirani da izdrže vatru, poplave, vjetrove i druge prirodne katastrofe bolje od konvencionalno napralvjenih domova”.

 

Kuće imaju dvije do četiri spavaće sobe ovisno o njihovoj veličini koja se kreće između 83 i 185 kvadratnih metara. Svaka od njih posjeduje natkriveni trijem i parking, kao i velike sobe s prozorima koji omogućavaju mnogo svjetlosti.

 

Ovo nije prva “3D printana ajednica” koja nastaje u SAD-u. U martu ove godine je kompanija Mighty Buildings, koja je specijalizovana za 3D printanje kuća različitih veličina, najavila da planira proizvesti domove u Kaliforniji u vrijednosti od 15 miliona dolara. Kada bude završen, nadolazeći projekt će nositi titulu “prve planirane zajednice 3D printanih domova na svijetu”, koja definitivno neće biti posljednja.

KLIX