“STELLA VITA” je prva svjetska mobilna kućica na solarni pogon

STELLA VITA je prva svjetska mobilna kućica na solarni pogon koju je dizajnirao solarni tim Eindhoven. Tim je sastavljen od 22 studenta tehnološkog univerziteta u Eindhovenu. Kroz svoje solarne panele na krovu, vozilo generira dovoljno energije za putovanje i život, uključujući sve potrepštine poput kuhanja ili tuširanja.

Foto: designboom.com

Dizajneri su nastojali osvijestiti korisnika o vlastitoj potrošnji energije. Kamper kao vozilo, za koje pruža životne i radne sredine, jednostavno koristi energiju Sunca, osigurava dovoljno energije za vožnju, punjenje prijenosnog računala ili gledanje televizije, ali korisnik je taj koji bi trebao izabrati kako će koristiti ovu snagu.  “Infotainment” sistem prikazuje tačno preostalu energiju i mogućnosti koje imate s ovom količinom energije.

 

730 KM BEZ PUNJENJA I ŠTETE PO OKOLINU

Studenti sa Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu dizajnirali su Stella Vita, kamper kuću koja može preći do 730 km po sunčanom danu, a dosegnuti do 600 km po oblaku. Veliki solarni paneli na krovu dobivaju oblik krila kada se rasklope, udvostručujući solarnu površinu na 17,5 m², brže punjenje baterija – potpuno se napune za oko dva sunčana dana. U međuvremenu, pokriveni veliki životni prostor nastaje pri podizanju krova.

 

JE LI TO BUDUĆNOST ODRŽIVOG PUTOVANJA?

U pokušaju da pokažu budućnost održivih putovanja, studenti su planirali dugo putovanje samo pomoću solarne energije. 19. septembra, solarna kuća na točkovima započela je putovanje iz Eindhovena sa završnom tačkom u Andaluziji. “Oni su budućnost, sljedeća generacija i mogu potaknuti i ubrzati prelaz u održivu budućnost”,  rekao je Kjell Revenberg, menadžer tima solarnog tima u Eindhovenu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Solar Team Eindhoven (@solarehv)

Nažalost, tehnički problemi spriječili su Stela Vitu s ceste, kako su spomenuli u objavi na instagramu.

DESIGNBOOM