U kući, bez saksije, bez zemlje: Kako gajiti biljke u vodi

Ako volite biljke, vjerovatno vam neće smetati trud, vrijeme, novac i prostor koji izdvajate za njihovo sađenje i njegu. Međutim, postoji još lakši način da uzgojite lijepo zelenilo u svom domu, i to sa puno manje posla nego što ste navikli. Radi se o takozvanom hidoponskom načinu uzgoja biljaka, odnosno gajenju biljaka u vodi.

Kako funkcioniše hidroponski metod

Da bi rasle, biljke trebaju vodu, kiseonik, hranjive tvari, a neke i oslonac kako bi rasle uspravno. Posljednje dvije stavke biljke imaju u zemlji, ali ona se može zamijeniti vodom bogatom hranjivim tvarima i vazom sa uskim grlom koja podržava stabljike.

Zašto je dobra metoda

Ona potpuno eliminiše vodeće uzroke smrti biljaka a to su premalo i previše zalijevanja. Bez tla daleko je manje vjerovatno da će se biljke suočiti sa bolestima ili štetočinama. Osim toga, svakodnevno održavanje je svedeno na mijenjanje vode jednom mjesečno.

hidroponski-uzgoj-biljaka-3

Kako ga postaviti:

  1. Izaberite biljke za koje znate da će pustiti korijenje u vodi (pogledajte ispod popis najboljih opcija u nastavku), i odsijecite dio ispod listova gdje je aktivan hormon za puštanje korijena.
  2. Dok je rez još uvijek svjež, stavite biljku u staklenu posudu sa vodom. Odaberite posudu sa užim grlom koje će podržati stabljiku biljke. Budući da na ovaj način biljke sve hranjive tvari dobijaju iz vode, vrsta vode je ključna. Koristite izvorsku vodu, možete i flaširanu umjesto vode iz slavine koja je često lišena nutrijenata zbog filtracije i hlorisanja.
  3. Pratite biljku i tražite znakove puštanja korijenja, koje se obično događa nakon dvije sedmice. Kada se nivo vode smanji dospite još.

hidroponski-uzgoj-biljaka-2

Koje biljke odabrati:

U nastavku pogledajte neke od biljaka koje možete uzgajati na ovaj način:

Začinsko bilje:

Menta

Origano

Bosiljak

Ruzmarin

Lavanda

Kadulja

Biljke:

Engleski bršljan

Filadeldron

Ukrasna kopriva

Lirasti fikus

Begonija

Zdravac

Zeleni ljiljan

Japansko drvo novca

Spatifilum