Mali vodič za dekorisanje dvorišta i balkona

dekoracije-ekterijera

Dio tradicionalnog prazničnog dekora doma čini i ukrašavanje vanjskog dijela kuće. Vjerovatno vam je dobro poznata, uglavnom iz serija i filmova, američka opsjednutost ukrašavanja kuće i dvorišta lampicama, koja prelazi u maniju i često bi se mogla nazvati napadnom i kičastom.

Ali, ukrašavanje eksterijernog dijela doma može biti suptilno i atraktivno. Čak i ako živite u stanu u gradu, bez dvorišta i vrta, uvijek postoji način da ukrasite terasu ili “francuski” balkon…

Za mali balkon koristite šarene vjenčiće, ukrase, svjetiljke. Ako želite prirodne dekoracije na balkonu pokušajte s granama jele i eukaliptusa. Ako vam prostor dozvoljava, postavite udobnu stolicu i jelku na vašem balkonu, dodajte deku i svijeće – i eto! Imate pravu božićnu terasu u malom!

novogodisnje-uredjenje-balkona-i-terase

Za kuće ili stanove sa balkonom, ovo područje može biti mnogo više od mjesta za sjedenje ili opuštanje. Otvoreni balkon može postati centralna tačka vašeg doma na otvorenom. Držite se klasičnih boja, kao što su crvena i zelena ili stvorite svoj jedinstven dekor koji će mamiti poglede prolaznika.

Koristite zelenilo

zelenilo-na-balkonu

Počnite uređenje vašeg balkona korištenjem zelenila. Grančice bora i jelke su odlična alternativa ukoliko niste u mogućnosti da postavite jelku na terasu ili u u dvorište. Sa druge strane, većina ljudi se odlučuje na kupovinu umjetnih grana za višegodišnje korištenje, a koje se takođe mogu dekorisati svjetiljkama, ukrasima i drugim ornamentima.

Lampice su neizostavne

kako-ukrasiti-dvoriste

Postavljanjem lampica na balkonima kreirate privlačan i topao izgled. Odaberite klasične svjetiljke za suptilniji izgled ili koristite boju koja odgovara temi vaših božićnih ukrasa.

b76d13c216d88e1413d7ee1d817ec007

Pažljivo postavite svjetiljke preko zelenila koje krasi vaš balkon. Možete koristiti i LED osvjetljenje kako biste u punom sjaju istaknuli ljepotu vašeg svečanog balkona.

Dekorativni akcenti

dekorisanje-balkona1

Zaokružite dekor na terasi dodavanjem dekorativnih akcenata. Kupite ili koristite velike borove šišarke kako biste istaknuli uglove balkona. Dodajte Djeda Mraza ili snješka na centralno mjesto.

kako-dekorisati-balkon

Kutije različite veličine umotajte božićnim ukrasnim papirom za svečaniji izgled. Ako je vani temperatura ispod nule, zamrznite bokale s vodom – dodajte zimzelene grančice i brusnice prije zamrzavanja te stvorite “ledene dekore”.

ledene-dekoracije

Postoji mnogo načina za dekorisanje balkona, a mi vam predstavljamo ideje za balkone koji vam mogu poslužiti kao inspiracija!

bozicno-uredjenje-eksterijera