Trenutno u izgradnji: Pet impresivnih mostova

U eri u kojoj se građenjem nebodera pomjeraju vertikalne granice a 3D štampa mijenja dizajn, proizvodnju i gradnju, građevine poput spektakularnih mostova mogu biti zanemarene. Mostovi su građevine koje svojom veličinom, izgledom, konstrukcijom i simbolikom dominiraju krajolikom u kojem se nalaze.

Simbolika mostova nezaobilazni je dio mnogih književnih djela, a mostovi poput The Tower Bridge (London), Rialto (Venecija), Stari most (Mostar), Golden Gate (San Francisco), Ponte Vecchio (Firenca)…ne samo da su nezaobilazne turističke atrakcije, nego i simboli gradova u kojima se nalaze. Možda će takve sudbine imati i ovih pet inovativnh i spektakularnih mostova koji se trenutno grade širom svijeta.

Kina – Most Lucky Knot (Čvor sreće)

Čvor sreće, mistični čvor ili pak beskonačni čvor jedan je od najvažnijih simbola feng shuia, a vjeruje se da donosi sreću u raznim poljma života.

Istoimeni most se trenutno gradi u Kini po projektu studija Next Architects. Riječ je o talasastoj strukturi dugoj 185 metara i visokoj 22 metra. Most bi trebao biti završen do kraja godine.

1 most

London, Engleska – Garden Bridge (Baštenski most za pješake)

Kada bude završen krajem 2018. godine ovaj most će biti bašta puna cvijeća i zelenila “lebdeći” iznad rijeke Temze u centralnom Londonu. Njegova vrijednost se procjenjuje na oko 175 miliona funti, od čega bi 115 miliona trebalo biti obezbijeđeno iz donacija a ostatak iz javnih sredstava.

2most

Koge,  Danska– Panoramski pješački most

U priobalnom danskom gradu Kobe, iznad sjeverne željezničke stanici i najprometnijeg dijela autoputa gradi se pješački most sa kojeg će se moći spustiti do stanica lokalnih vozova i vozova velikih brzina. Most je panoramaskog karaktera, sa njega će se pružati pogled od 180 stepeni na okolinu ali i saobraćajnice.

3mosta

Taipei, Tajvan – Most Zahe Hadid

Projekat koji je uradila firma Zahe Hadid pobijedio je na konkursu koji je otvoren za izgradnju mosta koji će povezivati dvije strane Taipeia. Rijeka Tamsui je jako bitna za tamošnje stanovništvo, između ostalog poznata je po spektakularnim zaslascima sunca koji se reflektuje na njenoj površini, tako da je Zaha izabrala konstrukciju koja će biti vizuelno suptilna. Kada se izgradi 2020.godine, biće to najduži most na svijetu sa jednim pilonom i asimetrično postavljenim kablovima.

4most

London, Engleska – Most za pješake i bicikliste

Još jedan pješački most preko rijeke Temze obogatiće londonski krajolik. Ovaj most bi trebao biti izgrađen u zapadnom Londonu, a projekat je uradila danska firma Bystrup koja je dobila sve pohvale za projekat jednostavnog i elegantnog dizajna. Na obje strane pješačka i biciklistička staza se omotova oko nosećih stubova.

5most