Vrijeme je za jesenja putovanja: Nemojte zaobići ovih 10 divnih evropskih dvoraca

Evropski dvorci su među najpopularnijim turističkim destinacijama starog kontinenta.
Neki su skriveni u šumama, neki u centrima gradova, ove velelepne građevine imamo širom cijele Evrope. Ako planirate jesenje putovanje, potrudite se da obiđete neke od ovih dvoraca jer su jedinstven pogled u prošlost, a sigurno će vas oduševiti svoj grandioznošću i raskošom.

Versaj, Francuska, nadomak Pariza

O ovom dvorcu nema potreba posebno pričati. Prvobitno je otvoren 1600-ih godina za vrijeme vladavine Luja XIV i Marije Antoanete. Možda i najpoznatiji dvorac na svijetu, ispunjen je baroknom i rokoko umjetninama, crvenim mermerom, venecijanskim staklom…

Dvorac Sao Jorge, Lisabon, Portugal

Smješten je na najvišem od sedam Lisabonskih brežuljaka, a bio je i kraljevska rezidencija sve do kraja 15. vijeka.
U dvorcu turisti mogu posjetiti multimedijalnu prezentaciju ili samo šetati po zidinama, kulama i vrtovima. Najveća privlačnost ove znamenitosti je panoramski pogled sa zidova.

Belvedere, Beč, Austrija

Belvedere je jedna od najljepših bečkih znamenitosti. Sagrađen je u 18. vijeku kao ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog. Zapravo se radi o dva dvorca – Gornjem i Donjem Belvedereu, sagrađenim u baroknom stilu. Posebna atrakcija su vrtovi koji povezuju ova dva dvorca.

Neuschwanstein, Njemačka

Slavni dvorac je zahvaljujući bajkovitom izgledu bio inspiracija za famozni Diznijev dvorac.
Nalazi se na velikom brdu iznad sela Hohenschwangau u južnoj Njemačkoj. Kralj Ludvig II Oton Bavarski, koji je inače mahnito gradio dvorove po zemlji, naručio je ovaj kao omaž omiljenom kompozitoru, Ričardu Vagneru.

Eggenberg, Grac, Austria

Iako nam je Grac često asocijacija za kupovinu, vrijedi obići ovaj lijepi austrijski grad. Ono što posebnim čini ovaj barokni dvor su paunovi koji se kreću slobodno po vrtovima.
Unutra, dizajn dvorca oslikava kosmos, astronomiju i astrologiju pa su plafoni oslikani u čast horoskopskim znakovima.

Kraljevski dvorac, Oslo, Norveška

Ponekad ga nazivaju i Kraljevskom kućom Norveške, a nalazi se u centru Osla. U njemu živi norveška kraljevska porodica, a tokom ljeta bude otvoren za javnost, obično kada su oni na odmoru.
Ukoliko budete u mogućnosti, zavirite i pogledajte malo drugačiji skandinavski dizajn.

Vianden, Luksemburg

Luksemburg je mala zemlja, ali vrijedna posjete. Ovaj dvorac datira još iz 10. vijeka, a jedno je od najvećih vojnih utvrđenja sjeverne Evrope. Dvorac ima mističnu atmosferu, a neki njegovi dijelovi i danas se osvijetljeni samo svijećama.

Dvorac Schönbrunn, Beč, Austrija

Prvobitno izgrađen kao lovački dvorac s ogromnim parkom, dvorac Schönbrunn sredinom 18.vijeka nadograđen je u svoju današnju veličinu te je bio ljetna i glavna rezidencija carske porodice i dvorjana.
U prostranim prostorijama dvorca mogući su duži ili kraći obilasci: kroz privatne prostorije i kroz reprezentativne i skupo opremljene salone. U dvorcu se nalazi i najstarije bečko pozorište i muzej kraljevskih kočija. Subotom i nedjeljom bečlije obično dolaze u šetnju vrtovima ovog dvorca u kojima se nalazi i Neptunova fontana.

Kraljevska palata, Štokholm, Švedska

Baš kao i kod komšija Norvežana i kod njih je dom kraljevske porodice u centru grada. Ovo fascinantno zdanje ima 1430 prostorija, a u njemu se nalazi i Nacionalna biblioteka. Posebno je ineresantna pink soba, mint zelenih zidova i sa roza namještajem. Tu je i café u kojem posjetiocu mogu predahnuti uz kafu ili čaj.

Charlottenburg, Berlin, Njemačka

Najveći dvorac u Berlinu iz 17. vijeka ispunjen je vrijednim slikama i antikvitetnim muzičkim instrumentima, od starih klavira do harfi. Naravno, dvorac je otvoren za javnost.