Brza rješenja za iritantne probleme tokom renoviranja

Kada renovirate svoj dom nemoguće je da sve prođe bez problema. Velike probleme koji vam iskrsnu tokom renoviranja doma često ne možete tako lako riješiti, ali ove male poteškoće lako se prevazilaze. Evo kako:

1) Dio tapeta koji neće da se skine

Koliko god da pokušavate da skinete neke djeliće tapeta a da ne oštetite zid, ne uspijeva vam. Pomješajte toplu vodu i sirće u odnosu 80:20 i nanesite rastvor kružnim pokretima na sporne dijelove. Ostavite da se osuši 15 minuta, a onda nježno skinite ljepak špahtlom.

2) Boja koja je prošla kroz zaštitnu traku ili pored nje

To se neizbježno dešava – uvijek će kap farbe ili boje obojiti nešto što niste željeli. Ako vam se to desilo na dijelu zida koji ste htjeli da okrečite drugom bojom, uzmite čistu malu četkicu i njome pokupite farbu. Sačekajte da se osuši, pa ponovite postupak nekoliko puta, dok ne uklonite boju u potpunosti.

3) Boja koja je dospjela na tepih

Ako vam se desilo da bojom umažete novi tepih, pokvasite mrlju i pokušajte da to uradite tako da se mrlja ne proširi. Pospite destilovano sirće na čistu krpu i trljajte mrlju dok ne vidite da boja prelazi na krpu. Zatim pokvasite drugi deo krpe i ponavljajte postupak sve dok mrlja ne nestane.

kako-ocistiti-farbu-sa-tepiha

4)Beskrajno mnogo prašine od zida nakon renoviranja

Koliko god da čistite i brišete, uvijek naiđete na još prašine. Poprskajte cijeli prostor koji je renoviran da bi se prašina sakupila zbog vlage. Zatim mokrom krpom očistite zidove, podove, police i druge stvari prekrivene prašinom.

5) Izgrebani namještaj ili pod

Možete da se mrzite što niste dovoljno pazili, ali ne morate da se nervirate mnogo, jer postoji rješenje za izgrebane komade namještaja i pod. Ako je u pitanju svijetlo drvo, posipajte na njega crni čaj dok ne dobije željenu boju. Koristite vatu da utapkate čaj u pukotine i pokupište višak tečnosti. Ako je u pitanju tamnije drvo, pomješajte instant kafu i vodu dok ne napravite gustu pastu, utapkajte na oštećena mjesta i uklonite višak kada pokrijete ogrebotinu.

kako-popraviti-ogrebani-namjestaj6) Prsten farbe na odvodu lavaboa

Kad ste oprali četke od farbe, na odvodu lavaboa ostao vam je prsten farbe koji ne želi da se skine. Ako ne uspijete da skinete boju sapunom i toplom vodom, aceton će sigurno uspjeti da je ukloni.

 

Izvor- zena.blic