Sve što trebate da znate o zvučnoj izolaciji i zvučnom komforu

Poznato je da značenje riječi komfor podrazumjeva ugodnost, lagodnost i uopšteno sve ono što čini život udobnim i prijatnim.  Međutim, da li ste se ikada zapitali kakve sve vrste komfora postoje kada je riječ o stanogradnji i šta je zapravo zvučni komfor?

Šta je zvučni komfor?

Prema pravilniku o Energetskoj efikasnosti zgrada (EnEf), potencijalni uslovi komfora, neophodni za udobnost stanovanja, sastoje se od četiri osnovna preduslova: termički, vazdušni, vizuelni i zvučni komfor. Shodno definiciji, zvučni komfor, predstavlja uslove u kojima je nivo buke u prostoriji takav, da ne izaziva osjećaj neprijatnosti.

Zvučni komfor ne podrazumjeva postizanje apsolutne tišine u stambenoj jedinici, koja sama po sebi često može biti neprijatna, već ostvarivanje prihvatljivog nivoa buke iz spoljašnje sredine i neposrednog okruženja. Drugim rječima, zvuci koji dopiru iz hodnika, susjednih stanova ili spoljašnje okoline moraju biti svedeni na minimum i ni na koji način ne smiju ometati Vašu privatnost i svakodnevni životni ritam.

Postizanje zvučnog komfora je kompleksno pitanje, koje sagledava brojne spoljne i arhitektonske faktore poput namjene zgrade, vrste i spektra buke u okruženju, upotrebe građevinskih sistema i materijala. Jedan od brojnih zadataka projektanata jeste upravo prevazilaženje ovog pitanja, kako bi se zadovoljile potrebe za udobnošću budućih stanara.

 

 

U kojoj mjeri zvučna izolaciju utiče na kvalitet stanovanja?

Buka u urbanim sredinama je postala dio naše svakodnevnice, u toj mjeri da smatramo da je više i ne registrujemo, ali da li je zaista tako? Da li ste znali da je Svjetska zdravstvena organizacija, svrstala saobraćajnu buku u jedne od najčešćih stresova za životnu sredinu i ljude, odmah poslije zagađenja vazduha?

Iako se izloženost spoljašnjoj buci, posebno u gradskim sredinama, ne može izbjeći, ono na šta je moguće uticati jeste izbor stambenog prostora. Kupovina stana u kome je ostvaren adekvatan nivo zvučne izolacije obezbjediće Vam željeni komfor i mir, utočište od gradske vreve i kvalitetne uslove  stanovanja.

Nasuprot tome, u stanovima sa neadekvatnom zvučnom izolacijom, često se dešava da se čuju neprijatni zvuci koji dopiru iz stambene zgrade ili spoljašnje sredine. Svi navedeni izvori buke u vašoj okolini onemogućavaju vam preko potrebnu privatnost i odmor, što direktno utiče na raspoloženje, kvalitet sna i ukupnu produktivnost tokom radnog dana.

Sa trendom rasta cijena na tržištu nekretnina, kupci su postali informisaniji i zahtjevniji kada je riječ o zvučnoj izolaciji. Sve češće se kod novih projekata stambenih zgrada biraju savremeni sistemi gradnje koji rješavaju pitanje zvučne izolacije, poput Silka sistema. Kod nekih projekata ide se i korak dalje, te se materijali najprije ispituju u laboratorijama za zvuk, a potom se vrši testiranje i nakon ugradnje u izvedenim objektima.

 

 

Da li je zvučna izolacija sastavni dio koncepta zelene gradnje?

Koncept zelene gradnje zasniva se na održivosti. Prevazilaženje novih izazova u građevinarstvu, sa posebnim akcentom na očuvanje resursa i energije, rezultiralo je novim materijalima i izgradnjom koja ima za cilj stvaranje kvalitetnijeg životnog okruženja. S obzirom da bučno okruženje negativno utiče na opšti kvalitet stanovanja, zvučna izolacija zauzima sve značajnije mjesto u oblasti zelene gradnje. Pred arhitektama i inženjerima su sve zahtjevniji izazovi koje je potrebno riješiti. Spoljašnji zidovi na objektu moraju da ispune standarde nosivosti, termike, zvučne izolacije i istovremeno budu sačinjeni od prirodnih materijala. Zato su u zelenoj arhitekturi sve traženiji materijali koji objedinjuju više neophodnih karakteristika, poput Silka kalcijum silikatnih blokova, koji imaju prirodan sastav, obezbjeđuju odličnu zvučnu izolaciju, čvrstoću i nosivost.

 

Koje su to pozicije u stambenim zgradama koje zahtjevaju viši stepen zaštite od buke?

U idealnim uslovima, zvučna izolacija stambenog prostora trebalo bi da bude potpuna na svim pozicijama u stambenoj zgradi. Međutim, svakako se mogu izdvojiti prioritetne pozicije koje zahtjevaju viši stepen zaštite od buke:

Pozicija između stambenih jedinica, od izuzetne je važnosti za cjelokupan osjećaj udobnosti stanovanja. Aktuelna zakonska regulativa preporučuje da najmanja vrijednost zvučne izolacije između susjednih stanova iznosi 52 decibela, što obezbjeđuje neometan mir, koji neće narušavati buka iz susjednog stana.

Pozicija stan-hodnik, takođe ima veoma važnu ulogu u ostvarivanju željenog komfora unutar stambene jedinice. Hodnici u stambenim zgradama su veoma frekventni, te ne čudi da upravo iz hodnika najčešće dopiru razni oblici buke, poput lifta u pokretu, otvaranja vrata ili kretanja ljudi. Ujedno, pojedine prostorije unutar stana često dijele zid sa hodnikom, a nerjetko su u pitanju upravo intimni prostori poput spavaćih soba ili kupatila.

Fasadni zidovi, koji su ujedno i najveća površina na objektu, značajno utiču na cjelokupan nivo spoljašnje buke u stambenoj zgradi.

Poslednja, ali ne i manje važna jeste pozicija unutar stambene jedinice. U pitanju su pregradni zidovi između prostorija, čija adekvatna zvučna izolacija obezbjeđuje svim članovima domaćinstva potrebnu privatnost i neometan odmor.

 

mojenterijer.rs