Studio Presek: Arhitektice iz Beograda dizajniraju sjajne stvari

presek-design-studio-

Design studio “Presek” je mladi dizajnerski studio iz Beograda koji su osnovale arhitektkinje Miroslava Đorđević i Ksenija Josifović. Njihovi radovi koji su nam privukli pažnju temelje se na jednostavnosti forme, velikoj posvećenosti detaljima i odabiru materijala.

presek-design-studio

Dizajn koji odiše srpskom tradicijom i kulturom, a oblikovno je tretiran s namjerom da se postigne idealan sklad između tradicionalnog i modernog. Svi komadi namještaja ručna su izrada domaćih zanatlija, a nerijetko i same dizajnerke učestvuju u izradi i mnogo vremena provode u radionici.

Namještaj koji dizajniraju djevojke iz “Preseka” odlikuje se čistim linijama, jednostavnošću savremene forme i naginje ka skandinavskom senzibilitetu.

presek-design-studio

Neki od njihovi radova su: kotlić lampa (produkt stilizacije upotrebnih predmeta koji se koriste u svakodnevnom životu, a dio su srpske tradicije i kulture); eklipsa stona lampa (svojom formom i položajem sijalice simulira pomračenje Sunca, u ovoj stilizaciji sijalica predstavlja Sunce, a paravan Mjesec); sinteza kafe-sto (konstrukcija stola pruža snažnu strukturu koja nosi ploču stola, ali ujedno ona gradi i integrisanu činiju za voće koja se nalazi iznad same ploče); betonska kolekcija rasvjete…

presek-design-studio

 

Foto: Presek