Solarni kontejner zbunio Beograđane

Beograd je dobio prve solarne kontejnere koji u krugu od 50 metara odašilju i signal za besplatni internet.

I dok u beogradskoj “Gradskoj čistoći” kažu da je sve još samo proba, pojedini građani podsjećaju gradsku vlast da bi prvo trebalo da pomogne onim ljudima koji po kontejnerima prebiru.

Građani Beograda i nisu baš sigurni čemu novi kontejneri služe i kako se koriste.

Iako je nekima ličilo na “nešto za poštu”, u pitanju nije poštansko sanduče već takozvani pametni kontejner u kom se putem solarne energije sabija postojeći otpad dok se ne napuni. Informacija da je kontejner pun automatski se prosljeđuje operativnom centru gradske čistoće i tek tada radnici dolaze da ga isprazne.

“Ako hoćemo u Evropu onda nam to treba”, kaže radnik Gradske čistoće.

Da je standard u Srbiji još daleko od evropskog, pokazuje i slika starog kontejnera, tik do novog. A tamo oni koji nisu dio zvanične statistike pokušavaju da se prehrane. Otud na vijest o solarnom kontejneru i ovakvi komentari na društvenim mrežama: “Ovo je kao da živiš u kartonskoj kutiji, a kupuješ satelitsku antenu”.

Tako je i u Amsterdamu, Berlinu i Parizu – kratko je telefonom poručio direktor JKP “Gradska čistoća” Beograd. Riječ je, kaže, o probnim kontejnerima, a hoće li biti veće nabavke, još se ne zna.

(N1 Srbija)