Zanimljivo uređenje novog beogradskog splava

studio fluid splav

Beogradski splavovi su daleko poznati po dobrom provodu, ali splav Sloboda sada se ističe i po zanimljivoj arhitekturi.

Projekat ovog diskog splava uradio je beogradski studio Fluid kojeg čine Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić i Tijana Vitomir.

Splav je zamišljen sa što većom otvrenošću kako bi posjetioci imali što bolji pogled ka prirodi koja ga okružuje, ali i da bi prolaznici imali uvid u ambijent.

disco-raft-sloboda-image-17

Sa tri strane, umjesto zidova, nalaze se vertikalne čelične šipke koje služe kao nosači krovne konstrukcije, a istovremeno su zidovi, pregrade,ograde, nosači police…

splav sloboda

Na krovu se nalaze ploče na koje su postavljena rasvjetna tijela u vidu cijevi koje kad se upale u večernjim satima imitiraju zvjezdano nebo.

Radi bolje provjetrenosti na centralnom dijelu ostavljen je i pokretni krov čime je ostvarena otvorenost i na krovnoj strani splava.

disco splav sloboda

Kao kontrast zahrđalom čeliku koji je osnovni materijal i tamnom podu, koji je u sličnom tonu, na platformama su postavili namještaj u četiri nijanse zelene boje.

splav beograd

Disko splav preko dana mijenja atmosferu, od popodnevne kafe i uživanja uz pogled na rijeku, preko žurki uz zalazak sunca, koje prelaze u večernji disko.

beogradski splavovi

Foto: Fluid