Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

beogradska filharmonija

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobjednici su konkursa za dizajn dijela Bloka 13 u Novom Beogradu u kojem je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, objavljeno je na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Konkurs je sprovela Direkcija u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a rezultate je utvrdio žiri na čijem čelu se nalazio glavni urbanista Milutin Folić.

beogradska filharmonija 3

Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno donio odluku da se pobjedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za dio Bloka 13 u Novom Beogradu dodijeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara.

Žiri je radio u sastavu: predsjednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamjenik člana Milana Jočić.

beogradska filharmonija 2

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i provjeru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rješenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije.

Rješenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, prije svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palatu Srbija (SIV).

beogradska filharmonija

Izvor: beoland.com

Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda