Moćna i ambijentalna boja koja bi mogla srušiti popularnost neutralnih nijansi

boja-godine-2017

Izbore za boje godine treba uzimati sa rezervom. Titule “boja godine” biraju isključivo kompanije koje se bave proizvodnjom boja i premaza, i to kao zgodan marketinški potez. Ipak, ne može se osporiti njihov uticaj na sve segmente industrije dizajna koja se spremno oslanja na ovakve odredbe i servira nam proizvode u “bojama u trendu”.

izbor-za-boju-godine

S druge strane, ovakvi trendovi nisu loši ako ih prihvatate otvorenog uma za nove stvari, u ovom slučaju nove boje, koje mogu obogatiti naš svakodnevni život. Na primjer, sjećate se 2012. kada su svi poludjeli za bojom godine “tangerine tango”, bilo je to zaista lijepo osvježenje.

Pantone insitut je do sada predstavio prilično ekstezivan vodič za nove boje u modnoj industriji, ali kompanija Benjamin Moor (jedna od navećih u svijetu) je izabrala svoju hit boju za 2017. i nazvala je Shadow.

shadow-boja-godine

Shadow boja je tamna ametist ljubičasta koja donosi dramu, ali i veliku dozu glamura. Ova boja bi doduše zaista mogla donijeti promjene u svijet dizajna jer je čista suprotnost svijetloj i neutralnoj paleti boja koja dominira skandinavskim enterijerima koji su eć neko vrijeme neprikosnoveni trend broj jedan.

boja-godine-2017-ljubicasta

Prema Ellen O’Neill, kreativnoj direktorki Benjamin Moor-a, ova moćna boja je vladarica ambijenta. Ona potiče ljubitelje boja da “prigrle svoju misterioznu stranu. Neka Shadow kreira ambijent”.

Za one koji ne znaju na koji način kombinovati ovu boju sa drugim, kompanija je napravila paletu boja koje se odlično slažu sa nijansom Shadow, a u njoj se nalaze bordo boja burgdunca, smeđa, zelena…

boja-godine-2017-benjamin-moor

Prema njima, ljubičasta Shadow je boja koja može prostor dati sofisticiranost i energiju.

Ostaje da vidimo hoće li ovaj trend zaživjeti.

boja-godine-2017-trendovi