Nostalgična lampa inspirisana testnim TV slikama

Kao dijete UX / UI dizajnera Simona Forgácsa fascinirao je izgled testnih slika na TV ekranima. Testne slike su šareni geometrijski oblici na ekranu koji zapravo predstavljaju skup obrazaca koji kalibriraju i prilagođavaju televizijske signale za sliku koja će se prikazati ispravno neposredno prije emitovanja.

Ali tako mlad, Forgács nije razumio njihovo značenje, sve čega se sjeća je njegova fasciniranost svjetlosnim uzorcima koji žive u istoj kutiji kao likovi iz Ratova zvijezda i Povratka u budućnost.

retro-mono-lampa-3

Priča Simona Forgácsa seže u razdoblje prije interneta i kompjuterskih igara, kada je televizija bila simbol tehnologije. Gledanje u testne slike bilo je poput gledanja ispod haube složenog stroja a s vremenom su te kartice postale simbol dominantne ere u istoriji televizije. Dakle, Simon je htio uhvatiti suštinu te simbolike što je dovelo do stvaranja MONO LAMP serije.

retro-mono-lampa-2

Bilo je potrebno više od godinu dana kako bi se napravio prototip, stvorilo partnerstvo i na kraju pronašla ravnoteža između kvalitete proizvodnje, cijene i skalabilnosti.

retro-mono-lampa-4

Napravljena u Italiji, Mono Lampa dostupna je u dvije verzije – crno bijela i u boji, sa bazom od jasena i aluminija i plastičnim globusom promjera 30 cm u koji se lako postavlja standardna sijalica. Krajnji efekat je ugodna rasvjeta, sa toplijih ili hladnijim tonovima – u zavisnosti od boje površine.

retro-mono-lampa-5