Staklo u enterijeru

Volimo staklo zašto je transparentno, zato što dozvoljava prirodnom svjetlu da uđe u naše domove, ali i zato što predstavlja idealan materijal kada je povezivanje određenih prostora u pitanju. Nazivaju ga još i providnim zidom koji je u stanju da od svakog prostora načini elegantni kutak, a dodavanjem boja ambijent čini veselijim, živahnijim, ali i modernijim.

 

 

Da li ste ikada razmišljali o postavljanju staklenog pulta u kuhinju ili kupatilo? Savremeni enterijeri počinju da koriste staklo na krajnje originalne načine, a ova (takozvana “vlažna”) područja su idealna baš za takve elegantne i urbane eksperimente koji ne samo da će propustiti dovoljnu količinu svjetlosti već će istovremeno obezbjediti i sasvim dovoljno privatnosti. Ali ovo nije jedina uloga stakla u dizajnu enterijera, jer valja imati u vidu i sljedeće:

 

Staklo naše domove povezuje sa prirodom

A ovo je jedna od najvažnijih stavki kada je dizajn enterijera u pitanju – stvaranje privlačnog i elegantnog prostora koji je pritom u direktnoj vezi sa svojim prirodnim okruženjem. Navikli smo na slike stanova i kuća koje uživaju u toplini drveta od poda do plafona, pa nam se obično čini da staklo ne može imati podjednako dobar efekat. U pitanju je, naravno, zabluda, jer danas staklo dolazi u svim mogućim i nemogućim varijantama pa je udobnost ali i toplina gotovo zagarantovana. Uz to, valja imati na umu da je koncept “pozivanja spoljašnjosti u unutrašnjost” moguće postići isključivo staklenim zidovima, vratima i prozorima a upravo na ovaj način postiže se fantastičan vizuelni stimulans i stvara osjećaj transparentnosti. Ovaj osjećaj je podjednako važan i kada je opremanje doma u pitanju, ali ga ne treba zaboraviti ni pri opremanju komercijalnih prostora odnosno kancelarija.

 

Staklo unosi prirodnu svjetlost u dom

Prirodno svjetlo ne samo da prostor čini živim i svežim, već automatski poboljšava i fizičke karakteristike sobe. Naime, svjetlost dozvoljava prostoru da se “raširi” u svim pravcima, sobe izgledaju veće a istovremeno se pojačava i osećaj udobnosti, odnosno topline. Za razliku od tamnijih prostora čija je karakteristika da izgledaju kompaktnije i manje, svjetliji prostori će djelovati komfornije i gostoljubljivije. Sa staklenim zidovima i prozorima možete u svakom trenutku dobiti prirodno svjetlo koje u nekim slučajevima može i dodatno zagrijati prostor, a to, složićete se, ima svojih prednosti i kada je kućni budžet u pitanju. Uz to, valja imati na umu da je pri renoviranju stana staklo isplativije za rad, jer ga je mnogo lakše demontirati i ponovo sastaviti.

 

 

Staklo dodaje estetsku vrjednost vašem domu

I to je činjenica – staklo zaista ima tu sposobnost da stambeni i poslovni prostori izgledaju mnogo elegantnije i sofisticiranije. Da bi odgovarali ostatku dizajna danas za sebe i svoj dom možete odabrati staklo štampano po mjeri, sa uzorkom, izrezano po veličini ili matirano. Toliko je različitih primeraka na tržištu da je zaista teško odlučiti se samo za jedan. Pa ipak, vjerovatno najpopularniji trenutni trend jesu stakleni zidovi (u svim varijantama) koji zapravo predstavljaju modernu alternativu konvencionalnim zidovima, i ne samo da pružaju bolji pogled na okolinu već istovremeno pojačavaju estetsku privlačnost cijele kuće – bez obzira na to da li je ona u urbanom okruženju ili negdje na selu!

 

MOJENTERIJER