Osvježite svoj zid zelenim vrtom

Postoji mnogo načina za stvaranje impresivnog okomitog vrta!

 

 

Što je okomiti vrt?

Jeste li ikad vidjeli kaskade cvijeća kako vise slobodno sa zida, ali bez društva klasičnih lonaca? Ovo je okomiti vrt! Njegova se konstrukcija obično sastoji od veličanstvenog modula u kojem se nalaze male rupe u cilindru. Svaka od njih nalazi se malo pod kutom, tako da biljke mogu prirodno kaskirati. Okomiti vrt najčešće je oblikovan u obliku pravokutnika, zahvaljujući kojem podsjeća na živo slikarsko djelo. Međutim, postoje i vertikalni koncepti koji izgledaju sjajno u vrlo visokim interijerima.

Okomiti vrtovi obično se izrađuju po narudžbi – profesionalne firme specijalizovane za tu vrstu projekatai nude širok spektar ponude – u rasponu od malih kompozicija na samo nekoliko kvadratnih metara, koje završavaju spektakularnim strukturama koje zauzimaju cijele zidove. Oba rješenja odlična su alternativa standardnim cvjetnim koricama, koje su mnogo skromnije i zahtijevaju pažljivu njegu. Iako vertikalni vrt može izgledati teško za održavati . O cvjetovima se brine poseban mehanizam za navodnjavanje, koji se sastoji od pametne cijevi montirane na vrhu strukture. “Koračni” oblik vrta i pametne kapaljke omogućuju da voda prodre u donje slojeve i dođe do svake biljke.

 

 

Kako instalirati vrt?

Ukoliko želite sami instalirati vrt to nije komplikovana stvar. Na početku savjetujemo da odaberete jedan od modernih sastava za ugradnju koji će osigurati najučinkovitiji prikaz cvijeća. Najpopularnije rješenje su  navedeni zidni moduli, u kojima postoje posebne rupe za biljke. Ne zaboravite da pažljivo zaštitite zid od vlage prije instaliranja  vrta. U tu svrhu vrijedi koristiti poseban zaštitni sloj tipa PVC. Nakon postavljanja zaštitnog premaza, možete nastaviti s pričvršćivanjem modula tako da formiraju koherentnu kompoziciju. Pojedinačne elemente najbolje je pričvrstiti na tlo čvrstim vijcima. Zapamtite da će građevina ispunjena zemljom i biljkama predstavljati izazov zidu! Ovisno o odabranoj tehnologiji, jedan kvadratni metar okomitog vrta može težiti od nekoliko do nekoliko desetaka kilograma.

 

 

Koje biljke odabrati i kako se brinuti za okomiti vrt?

Ne smijemo zaboraviti da okomiti vrt treba biti opremljen cijevima za navodnjavanje i posebnim kapalicama koje osiguravaju snabdjevanje vodoom za svaku biljku. Sastav automatskog navodnjavanja je prava pogodnost i čini održavanje zelenog zida jednostavnim i vrlo prikladnim. S vremena na vrijeme vrijedi dodati u vodu gnojiva i hranjivih sastojaka, što će učinkovito ojačati cvjetne kaskade. Osim toga, savjetujemo vam da biljke poškropite vodenom maglom (posebno tijekom zimskih mjeseci) i s vremena na vrijeme im dajete hidrogele koji olakšavaju dotok vode do korijena. Takođe, ne zaboravite da biljke, osim vode, vole i svjetlost. Stoga, ako je moguće, vrt montirajte na sunčani zid, a ako to nije moguće, vodite računa o posebnim svjetiljkama koje simuliraju sunčevu svjetlost. Takav pribor podržava zdrav rast biljaka, čak i s nedovoljnom dnevnom svjetlošću. Koje vrste je najbolje probati prilikom dizajniranja zidnog grma? Okomiti vrtovi vole sve što se penje, poput običnog bršljana, penjanja na ficusu, penjanja filodendronom, visećeg pčelinjaka ili singonija. Takođe su dobrodošle sve vrste paprati i seduma. Osim toga, vrijedi posegnuti za biljkama iz porodice ananasa ili bromelija, kao i svim onima koje rastu široko, ali dostižu malu visinu.

 

Gdje je najbolje mjesto za instaliranje okomitog vrta?

Ovdje stvarno nema pravila! Zelene kaskade mogu ugoditi vašim očima u dnevnoj sobi, trpezarijii, hodniku, pa čak i u kupatilu. Kada instalirate vertikalni vrt u unutrašnjost kupatila, samo zapamtite da odaberete biljke otporne na temperaturne promjene i vlagu, kao što su dracena, adiantum ili aglonemi. Zidni vrtovi savršeno su rješenje, posebno za moderni interijer. Rado će dodati sjaj industrijskim, modernim, minimalističkim ili hi-tech prostorima. Ako nemate ideju za “goli” pregradni zid ili slobodni prostor iznad televizora, nastavite i posegnite za ovim slikovitim, originalnim i modernim rješenjem!