Simbol industrijskog stila

Ako ste ljubitelj industrijskog dizajna, vjerovatno već u svom prostoru imate stolicu inspirisanu legendarnom “Tolix Model A” stolicom. Ovu stolicu, poznatu i pod nazivom “Marais A”, dizajnirao je Francuz Xavier Pauchard sredinom tridesetih godina prošlog vijeka.

Ovaj Francuz bio je pionir galvanizacije i pokrenuo je firmu koja je izrađivala proizvode tom metodom. Godine 1934. kreirao je “Marais A”, koja je tokom godina postala simbol galvanizacije, brenda “Tolix”, koji je Pauchard registrovao 1927, a danas je simbol trendy industrijskog stila.

yellow-tolix-chairs

Napravljena od metala, stolica je prvobitno bila namijenjena za korištenje u tvornicama i na brodovima, zbog karakteristika kao što su čvrstoća, lakoća i lako održavanje, a nije bila ni skupa. Međutim, uskoro se počela pojavljivati u kafeima i barovima širom Francuske i postala je njihov zaštitni znak.

Ali, nije se zaustavila tu. Uskoro je ušetala u intimnije okruženje doma i vrta i tu postala obožavana. Što zbog jednostavnosti oblika, što zbog dizajnerskih karakteristika, ova stolica pristaje u svaki enterijer, a posebno u one moderne, eklektične, vintage i naravno enterijere industrijskog stila. U sivoj boji čelika i uz rustikalni sto daje prostoru industrijski štih, dok uz moderan sto čistih linija čini prostor izrazito modernim i elegantnim.

bolig01

Iako je i danas najpopularnija u sivoj boji, “Tolix” stolice se proizvode u 22 dugine boje, čime odišu pop-artom. Da je sa sve četiri noge ušetala u mainstream krug, dokazuje i činjenica da je čak IKEA napravila vrtnu stolicu u plastičnoj varijatni koja neodoljivo podsjeća na “Tolix”.

Stolica se i dalje ručno izrađuje u Francuskoj, a za oživljavanje brenda zaslužna je Chantal Andriot, koja je brend iz porodičnih ruku preuzela 2004. godine. Ona je sarađivala s nekoliko poznatih dizajnera s kojima je radila i na oživljavanju nekih drugih Pouchardovih predmeta. Inače, stolica “Tolix” se nalazi u muzejima dizajna “Vitra”, “MoMa” i centru “Popmidou”.

Set-of-20-Dark-Blue-Vintage-Tolix-A-Chairs-3

Ako vam se sviđa šarm pariskih bistroa, koji je istovremeno vintage, moderan i neodoljivo chic, obogatite svoj prostor “Tolix Model A” stolicom, barskom ili niskom s naslonom. Ako vam je cijena od 170 funti po komadu nedostižna, ne očajavajte, postoji dosta replika koje su cjenovno znatno prihvatljivije.