Najjednostavniji način da imate enterijer u industrijskom stilu

Grub, sirov, hladan a ipak tako poseban i atraktivan. Pogađate, pričamo o industrijskom stilu koji, uprkos popularnosti i komercijalizaciji, još uvijek opstaje.

Nekada industrijski stil uopšte nije bio stil. Bio je to jednostavno prostor u kojem se radi.

kako urediti prostor u industrijskom stilu

Vremenom smo počeli sve više cijeniti minulo vrijeme i sve što je karakterizovalo tadašnje prostore. Neopterećenost izgledom, sirovi utilitarizam, gola arhitektura i svojevrsno opiranje svemu što je oku ugodno postalo je baš to – oku ugodno.

Industrijski stil će biti najuspješnije izveden ako se primjenjuje u prostoru koji liči na industrijski – veliki, s ogromnim prozorima, zidovima od betona i cigle…

Ali kako je to nerealno za većinu ljudi, ako želite ovaj stil u svom prostoru moraćete slijediti ovih nekoliko savjeta.

Namještaj industrijskog stila

Metal, drvo, patinirana koža, grube tkanine poput jute i tamne nijanse ključne su karakteristike komada namještaja koji će enterijeru dati dozu industrijskog štiha.

industrijski enterijer

Najbolje je početi s manjim komadima poput taburea, kafe stolića, komode…

Ako želite pak ići na veće komade, predlažemo oblaganje zida/zidova ukrasnom opekom, kožnu garnituru (sa što više patine), trpezarijski sto od naizgled neobrađenog dreveta…

industrijski stil uredjenja

Rasvjeta u industrijskom stilu

Vjerovatno nema enterijera industrijskog stila koji nema specifičnu rasvjetu. Bilo da se radi o visilicama tamnih boja i metalnih finiša, velikih lustera ili tkz. “golih” sijalica, ovaj stil rasvjete ostavlja veliki utisak.

industrijski stil rasvjete

Oni koji su imali sfreće pronaći “originalne” elemente ovog stila u svojim domovima imaju rasvjetna tijela iz starih fabrika, a za ostale tu su saloni rasvjete u kojima možete naći replike takvih rasvjetnih tijela.

industrijska rasvjeta

“Industrijske” dekoracije

Detalji su svakako najjednostavniji način da enterijeru date dozu određenog stila.

Natpisi koji izgledaju kao da su desetine godina proveli na zidovima tvornice, metalne sitnice prožete patinom i hrđom i drugi karakteristični ukrasi za dom zasigurno će prostoru dati dašak industrijskog stila.

industrijski detalji

Takvi detalji se sadamogu kupiti u skoro svakom salonuo opreme za dom, ali najbolji su oni koji su nekada služili svrsi u industriji.

Takođe, industrijski stil podnosi eklektiku, tj. prožimanje sa drugim stilovima ali neka to ipak ne bude ukrštanje sa romantični shabby chic stilom ili nekim sličnim.