Moderna rasvjeta: Industrijski elegantno

industrijska rasvjeta u domu

Pod pojmom “industrijski stil” podrazumijevamo enterijere, namještaj i dekore koji svojom formom u (najčešće) savremeni ambijent unose retro duh industrijske revolucije.

Pomalo grub, ali nipošto nezanimljiv, industrijski stil karakterišu pojedine nedovršene zidne fronte od betona ili cigle, metalne lampe i lusteri koji vise sa žica, kožne fotelje i sofe, drveni podovi…

industrijski stil

Posljednjih godina industrijski dizajn rasvjetnih tijela pojavljuje se u svim vrstama prostora, privatnim, javnim i poslovnim. Ovaj stil odlikuju opuštenost i savremenost, što ga čini privlačnim u uređenju doma, ali i kancelarijskog prostora, kao za i upotrebu na terasama, trijemovima ili u dvorištima.

Rasvjeta u industrijskom stilu

Važno je naglasiti da industrijski stil rasvjete nije novi trend, zapravo, ovaj dizajn poznajemo preko 100 godina. Poznajemo ga, naravno, iz industrijskih prostora, hala tvornica i fabrika.

Njihov dizajn je u osnovi bio jednostavan, čisto funkcionalan, a tako je i danas. Iako je nepromijenjen do danas, smatra se estetski privlačnijim od mnogih drugih stilova.

moderna rasvjeta
Osim dugovječnog izgleda, industrijska rasvjeta je odličnog kvaliteta. Zato, prije nego što krenete u kupovinu rasvjetnih tijela, pokušajte u nekoj staroj tvornici pronaći originalno industrijsko rasvjetno tijelo. S obzirom na njihovu dugovječnost odlična su, koristićete ih dugo i lako uklopiti u svaku prostoriju.

U dnevnim i spavaćim sobama, u kuhinjama i kupatilima, viseća ili fiksirana rasvjetna tijela, sa minimalističkim izgledom i industrijskim stilom, daju istovremeno umjeren i upečatljiv efekat.

industrijski stil sijalica

Kako smo rekli, najbolji način da stvorite industrijski ugođaj jeste da nađete rasvjetno tijelo originalnog dizajna, ali postoje i alternative. Naime, brojni dizajneri napravili su brojne varijacije rasvjetnih tijela minimalističkog industrijal izgleda.

Dizajnerski industrijalizam

Danski dizajneri “KiBiSi” kreirali su viseće lampe inspirisane jednostavnim industrijskim osvjetljenjem. Ove lampe imaju izgled užarene sijalice, izvor svjetla je skriven, a obezbjeđuju nježno i oku ugodno osvjetljenje.

moderna industrijsa rasvjeta

Ako je vaš prostor jednostavan, a stil minimalistički, ovakva rasvjetna tijela su idealna za vas, umjesto masivog lustera, iznad trpezarijskog stola ili u kupatilu.

“Mega bulb” je još jedna moderna lampa inspirisana industrijskim stilom. Jednostavna je, ali u svom minimalizmu posebna. Ime sugeriše i izražava glavne karakteristike koje je definišu: veličinu i oblik. “Mega bulb” je, takođe, inspirisana i skandinavskim stilom u kojem najčešće i viđamo industrijska rasvjetna tijela.

mega bulb rasvjeta

Idealno kombinuje minimalizam, klacisizam i funkcionalnost. Ovakva rasvjetna tijela se mogu koristiti pojedinačno ili u grupi od nekoliko komada.

mega bulb